A dél-svédországi Skåne megye számos lehetőséget tartogat országaink között gazdasági és kulturális együttműködés terén

 

Müller Adrien nagykövet 2019. szeptember 4-6. között a dél-svédországi Skåne megyébe látogatott.  Találkozott a régió, Malmö és Helsingborg városok politikai vezetőivel, a gazdasági élet képviselőivel, a helyi magyar közösséggel, valamint Gusztáv és Ulla Kraitz szobrász és festőművészekkel.

Annika Hulthén Skåne kormányzója, Annika Annerby Jansson a megyei közgyűlés elnöke, valamint Carina Nilsson Malmö polgármestere tájékoztatást adtak a város és a megye közelmúltjának fejlesztéseiről és kihívásairól. Helsingborgban Lena Bjerne alpolgármester- és munkatársai bemutatták a város ambiciózus fejlesztési, digitalizációs és fenntarthatósági céljait.

 

              

 

A Skåne-i Kereskedelmi Kamaránál és Skåne megye Üzletfejlesztési Ügynökségél a térség gazdaságáról, a húzóágazatnak számító egészségipar, élelmiszeripar és infokommunikáció terén kínálkozó lehetőségekről volt szó. Skåne-ben több olyan svéd vállalatnak is van központja, akik jelentős befektetőknek számítanak Magyarországon. Elégedettségük a magyarországi üzleti környezettel és vállalataik sikerével záloga további fejlesztéseiknek. A nagykövet találkozott a tehergépjárművek fékrendszereit gyártó Haldex, és a tetőfedő profilokat és szellőző rendszereket gyártó Lindab vezetőivel.

 

 

A Malmöben működő két magyar diaszpóraszervezet,  a Pannonia Klub és a Hungaroclub meghívására a nagykövet előadást tartott a nagykövetség munkájáról, célkitűzésiről, a svéd-magyar kapcsolatok aktualitásairól.

 

                

 

Otthonában és műhelyében fogadta Müller Adrien nagykövetet a Skåneban élő világhírű magyar származású szobrász és keramikus művész, Kraitz Gusztáv és felesége, a festőművész Ulla Kraitz. Kraitz Gusztávnak nagykövet asszony az idei március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából adta át kiemelkedő művészeti tevékenységéért a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét.