Beutazási szabályok Magyarországra (2021. április 30.)

 

A jelenleg érvényben lévő szabályokat a Svédországban élő és dolgozó magyarok szempontjából leegyszerűsítve mutatjuk be. Az ennél részletesebb rendelkezésekért keresse fel a https://koronavirus.gov.hu oldalt, illetve olvassa el figyelmesen a 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló jogszabályt.

 

A netjogtárban eléri a hatályos szöveget:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000408.KOR

 

A legfontosabb az egyéni felelősség! Vigyázzunk egymásra, csak feltétlen szükséges esetben utazzunk, tartsunk be minden szabályt, tegyünk meg mindent a vírus terjedésének megakadályozása érdekében! Ha beteg, tünetei vannak, akkor különösen fontos, hogy ne utazzon! A Magyarországra történő beutazási szabályok mások a magyar állampolgárok és azok családtagjai, valamint a nem magyar állampolgárok esetében.

 

Magyarországra való beutazás szabályai

magyar állampolgárok és családtagjaik esetében

 

  • Magyar állampolgárok és nem magyar állampolgár családtagjaik Magyarországra beléphetnek.
  • A Magyarországra belépőknek 10 napos házi karanténba kell vonulniuk, az erre vonatkozó eljárás a határátlépéskor indul. Nincs karantén kötelezettsége annak, aki a  Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a beutazást megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett. A magyar védettségi igazolvánnyal rendelkező személyek korlátozás nélkül térhetnek haza Magyarországra, esetükben tehát nincs PCR teszt bemutatás, illetve karanténkötelezettség sem. További feltétel, hogy a védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványt is fel kell mutatni a beutazáskor.
  • A karanténkötelezettség feloldását lehet kezdeményezni a belepést követően az illetékes járványügyi hatóságnál a belépő önköltségére 5 napon belül elvégzett 2 db negatív PCR-laboreredménnyel. A tesztek közül egyet külföldről is lehet hozni. A karanténszabályokról és a feloldás menetéről az alábbi weboldalon találnak részletes infografikát:

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/beutazas_magyarorszagra_infografika.pdf

  • Magyarországon PCR tesztet magánúton az alábbi laboratóriumokban, egészségügyi intézetekben lehet csináltatni, mindenhol hatósági áras szolgáltatásként 19 500 forint/tesztért. A PCR tesztelési helyszínek listája:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek-listaja

  • Gyakori kérdés, ezért kiemeljük: az önnel azonos címen tartózkodók nem kerülnek automatikusan karantén kötelezettség alá az ön érkezése miatt.

 

Amennyiben a karanténfeloldás kapcsán további kérdései vannak, javasoljuk, hogy keresse meg a magyarországi tartózkodása szerint illetékes járványügyi hatóságot. Az ön tervezett tartózkodási címe alapján itt tud rákeresni az elérhetőségükre:

https://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/pest-megyei-kormanyhivatal-jarasi-hivatalai/vaci-jarasi-hivatal/vaci-jarasi-hivatal-nepegeszsegugyi-osztaly

Ha nem talál választ kérdéseire, tájékozódjon a:

 https://koronavirus.gov.hu oldalon,

vagy írjon nekünk a consulate.sto@mfa.gov.hu emailre.

 

Magyarországra való beutazás szabályai

a nem magyar állampolgárok esetében

 

Főszabály szerint külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra (kivéve, ha magyar állampolgár családtagja lásd az előző pontban). A főszabály alól kivétel, ha a belépést méltányossági okokból kérelmezi az illetékes magyar hatóságnál és ennek a kérelemnek a magyar hatóság helyt ad.

 

Amennyiben a hatóság a kérelemnek helyt ad, az adott személyre is vonatkozik a 10 napos hatósági házikarantén kötelezettség. Ennek a feloldását a nem magyar állampolgár is kezdeményezheti a belepést követően az illetékes járványügyi hatóságnál, a belépő önköltségére 5 napon belül elvégzett 2 db negatív PCR-laboreredménnyel. A tesztek közül egyet külföldről is lehet hozni. A karanténszabályokról és a feloldás menetéről az alábbi weboldalon találnak részletes infografikát:

https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/beutazas_magyarorszagra_infografika.pdf

 

Magyarországon PCR tesztet magánúton az alábbi laboratóriumokban, egészségügyi intézetekben lehet csináltatni, mindenhol hatósági áras szolgáltatásként 19 500 forint/tesztért. A PCR tesztelési helyszínek listája:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek-listaja

 

A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig. A tranzitáláskor is figyelembe kell venni a jelenleg hatályban lévő kijárási tilalmat Magyarország egész területén éjfél és reggel 5 óra között.

 

További részletes információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-covid-19-jarvany-miatti-magyarorszagra-torteno-belepesi-korlatozasokrol