Magyarországon érvényes szabályok (2021. április 30.)

 

A Covid-19 járványügyi helyzetre tekintettel az alábbi szabályok vannak érvényben Magyarországon, így aki ebben a helyzetben is feltétlenül szükséges utazást tervez Magyarországra, az alábbiakat vegye figyelembe.

 

A jelenleg érvényben lévő szabályokat a Svédországban élő és dolgozó magyarok szempontjából leegyszerűsítve mutatjuk be. Az ennél részletesebb rendelkezésekért keresse fel a https://koronavirus.gov.hu oldalt.

 

A legfontosabb az egyéni felelősség! Vigyázzunk egymásra, csak feltétlen szükséges esetben utazzunk, kerüljük a tömeggel járó helyeket, mossunk kezet, tartsunk távolságot, viseljünk maszkot, tartsunk be minden szabályt, tegyünk meg mindent a vírus terjedésének megakadályozása érdekében! Ugyan a rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, de a legfontosabb, hogy mindenki tegyen meg maga mindent a járvány-védekezésben. Ha beteg, tünetei vannak, akkor különösen fontos, hogy ne utazzon, ne menjen közösségbe. Amennyiben már Magyarországon tapasztalja a tüneteket, betegséget, keresse fel a körzeti orvost telefonon, aki el fogja rendelni a szükséges lépéseket, ha indokolt a PCR tesztet.

 

 • Minden gyülekezés tilos

 

 •  A sportrendezvényeken és este 11 óráig a kulturális eseményeken részt vehetnek a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt levő kiskorú nézők.

 

 • A családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt. Esküvők csak lakodalom nélkül lehetségesek, az egyházi, illetve polgári szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk a házasulók szülei, nagyszülei testvérei valamint gyermekei vehetnek részt. A temetésékesen maximum 50 fő vehet részt.

 

 • Éjfél és reggel 5 óra között kijárási tilalom van hatályban Magyarországon. Mindenkinek haza kell érnie este 12 óráig (éjfélig). A kijárási tilalom alóli mentesülés esete a munkavégzés (amit igazolni szükséges a munkáltató által kiállított irattal), vagy az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet, vagy a kutyasétáltatás (a lakóhely 500 méteres körzetében).

 

 • Kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a 10 000 főnél nagyobb település közterületein is. Erre vonatkozóan az adott település helyi szabályait is érdemes megnézni, de ha viselnek maszkot, biztosan a szabályok szerint járnak el.

 

 • Az éttermek, vendéglátóhelyek és azok belső tere a koronavírus ellen védett személyeknek megnyílik, továbbá a szülők, családtagok a gyerekeket a vendéglátó üzletekbe magukkal vihetik.

 

 • Az üzletek este 11 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Minden üzlethelyiségben 10 négyzetméterenként egy ember tartózkodhat.

 

 • A szállodákban ismét lehetséges a pihenés a koronavírus ellen védett személyek és gyermekeik részére.

 

 • Idősotthonokban, a szociális intézményekben, a kórházakban, az egészségügyi és fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekben látogatási és intézményelhagyási tilalom van.

 

 • Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett, ebben az esetben a maszk viselése nem kötelező.

 

 •  A koronavírus ellen védett személyek látogathatják az uszodákat, az edző- és fitnesztermeket, sportlétesítményeket. A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítmény (így különösen állatkertek, vadasparkok, mozik, múzeumok, színházak és könyvtárak) a koronavírus ellen védett személyeknek és a felügyeletük alatt levő kiskorúaknak újra látogathatóak.

 

 • Ingyenes a közterületi parkolás az egész országban, a parkolóházak éjszakai használata is.

 

 • Az egészségügyi dolgozók és a védekezésben részt vevő, orvos- és egészségtudományi hallgatók térítésmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket, országszerte.

 

 • Fizetnie csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretné magát leteszteltetni, egyébként egészségi állapota ezt nem indokolná. Magyarországon PCR tesztet magánúton hatósági áras szolgáltatásként (19.500 forint/teszt) az alábbi laboratóriumokban, egészségügyi intézetekben lehet csináltatni:

 

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek-listaja

 

További részletes információk:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazassal-kapcsolatos-friss-informaciok

https://koronavirus.gov.hu/aktualis

https://koronavirus.gov.hu/letoltheto-tajekoztatok

https://koronavirus.gov.hu/#mit-kell-tudni-a-koronavirusrol

https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

 

Gyakori kérdések és válaszok: https://koronavirus.gov.hu/gyik