A nagykövetségen a stockholmi diplomáciai testület, a svéd kormányzat, parlament, gazdasági és kulturális élet képviselőinek, a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége képviselőinek, valamint az ’56-os és a magyar állami kitüntetettek jelenlétében emlékeztünk meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 62. évfordulójáról.

 

      

 

Müller Adrien nagykövet beszédében kiemelte, hogy az ’56-os forradalom és szabadságharc máig minden magyar családdal együtt él, hiszen nincsen olyan, ahol ne lenne egy édesapa, nagypapa, nagymama, unokatestvér, szomszéd vagy ismerős, aki maga is részt vett volna vagy érintett lett volna az eseményekben. Az ’56-os hősök átlagosak voltak mindennapjaikban, de különlegesség váltak a szabadság megvívása által. Nem féltek  hősiesek lenni, életüket feláldozni Magyarországért. Ezért tisztelet illeti őket. Az ’56-os menekültek közül több ezren Svédországban találtak új életre. A svéd társadalom részévé váltak, de magyarságukat megőrizték.  Köszönet a svédeknek, akik befogadták őket. Ma minden svédországi magyar különleges hidat jelent kapcsolatainkban. 1956 minden magyart a szabadság és a függetlenség felülírhatatlan értékére és jelentőségére emlékeztet. A szabadság és a függetlenség biztosítja a nemzetnek, hogy saját maga tud lenni, akarata szerint tud élni, országát alakítani. Az 1956-os események a magyar, de az európai történelemnek is fordulópontját jelentették.

 

 

Az emlékezés nem a múltba révedést jelenti. A múltnak üzenete van a jelennek és a jövőnek is. Ma Magyarország egy szabad ország. Tagja az Európai Uniónak, amit megbecsül és értékesnek tart. A magyarok egy erős Európai Unióban hisznek, egy erős Uniót szeretnének, ami erős tagállamokra épül. Ennek az Európai Uniónak minden hangot egyformán meg kell hallania, döntéseiben minden szempontot körültekintően figyelembe kell vennie, mert ez teszi erősebbé és egységesebbé. A nagykövetség a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítésével és mélyítésével, egymás jobb megértésével igyekszik mindezekhez hozzájárulni. Az elmúlt egy év számos eredményt hozott. A politikai találkozók közül fontos volt a svéd honvédelmi miniszter budapesti látogatása tavaly szeptemberben, Orbán Viktor miniszterelnök részvétele a göteborgi Európai Szociális Csúcson, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter júniusi stockholmi tárgyalásai, Áder János köztársasági elnök augusztusi előadása a stockholmi Víz Világhéten. Több üzleti delegációt és üzleti megbeszélést segítettünk a perspektivikusan fejlődő kereskedelmi és befektetési kapcsolatok érdekében. Az Ericsson budapesti Kutatásfejlesztési Központja májusban új épületbe költözött, amit Orbán Viktor miniszterelnök avatott fel. A Magyarországon befektető svéd vállalatok elégedettek az üzleti környezettel és nagyra értékelik a magasan képzett magyar munkaerőt. Igyekeztünk a magyar kultúrából is minél többet megmutatni Svédországban, amiben a svéd partnerek együttműködése elengedhetetlen.

 

                

 

A nagykövetség kertjében az 1956-os forradalom és szabadságharc elevenedett meg fotókon. A fotók egy részét Anders Engman készítette, aki svéd sajtófotósként élte át az 1956-os magyarországi eseményeket és számos híressé vált fényképet készített a forradalomról és szabadságharcról. Anders Engmant és feleségét vendégeink között köszönthettük nagykövetségi megemlékezésünkön.