Minden év január 17-én, budapesti eltűnésének évfordulóján világszerte emlékeznek Raoul Wallenberg svéd diplomatára, aki zsidók ezreit mentette meg a második világháború utolsó éveiben Magyarországon. Raoul Wallenberget 1945. január 17-én látták utoljára Budapesten.

 

Stockholmban ezen a napon gyertyagyújtással emlékeznek meg róla a Nybroplanon a Wallenberg emlékműnél, az emberi jogok érvényesítéséért küzdő stockholmi Raoul Wallenberg Akadémia szervezésében. Az eseményen hagyományosan több ezren vesznek részt. Gyertyagyújtáson részt vett Müller Adrien nagykövet is Wácz Katalin holokauszt túlélő, a Wallenberg-emlékezet kiemelkedő képviselőjének társaságában.

 

 

 

 

Raoul Wallenberg szülővárosa a Stockholm melletti Lidingö a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjához (január 27.) kapcsolódva fáklyás menettel adózik a magyarországi zsidók megmentőjének.

 

 

A városháza előtti parkban található Wallenberg-emlékműhöz fáklyás felvonulás keretében érkeztek az emlékezők, majd a szobornál rövid beszédekben méltatták Wallenberg svéd diplomata tetteit, bátorságát, és civilkurázsiját. Müller Adrien nagykövet és a nagykövetség munkatársai tiszteletüket fejezték ki Raoul Wallenberg emlékének és együtt emlékeztek az őt még ismerő, Svédországban élő holokauszt túlélő testvérpárral, Wácz Katival és Kadelburger Gusztávval.