Minden év január 17-én, budapesti eltűnésének évfordulóján világszerte emlékeznek Raoul Wallenberg svéd diplomatára, aki zsidók ezreit mentette meg a második világháború utolsó éveiben Magyarországon.

 

 

Ezt különleges és kivételes svéd férfit, aki annyi életet mentett 1945. január 17-én látták utoljára Budapesten. Minden évben ezen a napon gyertyagyújtással emlékezik meg róla az emberi jogok érvényesítéséért küzdő stockholmi Raoul Wallenberg Akadémia Stockholm központi terén a Nybroplanon.

 

 

Az eseményen hagyományosan több ezren vesznek részt. Raoul Wallenberg szülővárosa a Stockholm melletti Lidingö a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjához (január 27.) kapcsolódva fáklyás menettel adózik a magyarországi zsidók megmentőjének.

 

 

A városháza előtti parkban található Wallenberg-emlékműhöz fáklyás felvonulás keretében érkeztek az emlékezők, majd a szobornál rövid beszédekben méltatták Wallenberg svéd diplomata tetteit, bátorságát, és civilkurázsiját. Müller Adrien nagykövet és a nagykövetség munkatársai mindkét rendezvényen tiszteletüket fejezték ki Raoul Wallenberg emlékének és együtt emlékeztek az őt még ismerő, Svédországban élő holokauszt túlélőkkel Wácz Katival és Kadelburger Gusztávval.