2019. szeptember 17-én sikeres magyarországi befektetés-ösztönzési szemináriumot tartott nagykövetségünk a Nyugat-svédországi Kereskedelmi Kamarával együttműködve, a Kamara székházában, Göteborgban, ahol a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) kaptak napra kész tájékoztatást a magyar gazdaságpolitikai eredményekről, az üzleti környezetről, a befektetési trendekről és lehetőségekről.

 

            

 

Göteborg és környéke Svédország egyik leggyorsabban fejlődő régiója, ipari és innovációs központ, amely számos nagy, világhírű svéd cégnek ad otthont. A célunk az volt, hogy a régióban működő cégek képviselői naprakész tájékoztatást kapjanak a magyar gazdasági eredményekről, az üzleti lehetőségekről. A szemináriumon Müller Adrien nagykövet köszöntőjében kiemelte, hogy Magyarország jól ismert a magyarok innovatív szelleméről, a sok magyar származású Nobel-díjasról, a kiváló magyar találmányokról, amiket a mindennapokban használunk. Szeretnénk azonban, hogy Svédországban a göteborgi régiónak a vállalatai, befektetői is pontosan tudják milyen lehetőségeket rejt ma Magyarország, milyen sikeres gazdaságpolitikát, kedvező üzleti környezetet teremt. Kis Tünde, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnökhelyettese átfogó előadásában a magyar gazdaság politika vállalkozásbarát elemeit és befektetésösztönzés eszközeit hangsúlyozta.  Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) kiváló partnere szeretne lenni minden vállalatnak, amelyik Magyarországon befektet vagy újrabefektet. 2018 folyamán 98 sikeres projektet támogattak, ami 17.000 új munkahely létrehozását jelentette. A magyar gazdaság húzóágazata az autóipar, ahol az elmúlt évben a gyártókapacitás növekedése mellett jelentős számban létesültek fejlesztő, innovációs központok, hozzájárulva a magas hozzáadott értékű termékek létrejöttéhez. Magyarország stratégiai célnak tekinti a kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységek magyarországi megtelepedését és ennek érdekében kedvező támogatási rendszert vezetett be.

 

 

Arról, hogy svéd szemmel milyen Magyarországon tevékenykedni, Niklas Börjesson, a Magyarországon fejlesztő központot működtető Sigma Technology alelnöke osztotta meg tapasztalatait.

A szemináriumon több, Magyarország, mint befektetési helyszín, exportpiac iránt érdeklődő nyugat-svédországi cég képviseltette magát elsősorban az autóipar, az elektronika, a tanácsadás és az infokommunikáció területéről.