Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a V4-NB8 országok külügyminisztereinek éves találkozóján vett részt Stockholmban 2018. június 19-én. Az ülést követően kétoldalú egyeztetéseket is folytatott svéd politikusokkal. A V4-NB8 külügyminiszteri ülése miniszter úr Margot Wallström svéd külügyminiszterrel társelnökölte, majd közösen tartottak sajtótájékoztatót a svéd külügyminisztériumban.

Szijjártó Péter miniszter megbeszélést folytatott Urban Ahlinnal a svéd parlament házelnökével, valamint a svéd parlament Külügyi Bizottságának és Európai Ügyek Bizottságának képviselőivel. Magyar külügyminiszter egy évtizede nem járt a svéd parlamentben, így ennek a találkozónak különleges jelentősége volt. A svéd parlamenti képviselőkkel folytatott eszmecsere során miniszter úr ismertette az aktuális kül- és Európa-politikai kihívásokkal kapcsolatos magyar és visegrádi álláspontot, továbbá bemutatta a magyar kormány gazdaságpolitikájának főbb elemeit és elmúlt 8 évének eredményeit. A találkozón miniszter úr számos kérdésére válaszolt a svéd képviselőknek. A találkozó tartalmas és az aktuális kihívások széles skáláját érintő beszélgetés volt.

Szijjártó Péter a stockholmi diplomáciai testület, a stockholmi politikai és közigazgatási partnerek, a think tank-ek képviselői, a média és más érdeklődők előtt tartott nyilvános előadást az aktuális kül- és Európa-politikai kihívásokról, egyrészt a V4-ek perspektívájából, másrészt a magyar álláspontról az Európai Bizottság stockholmi delegációs épületében, az Európa Házban. Előadásában kiemelte milyen lépések, intézkedések szükségesek a V4-ek szerint egy erős Európához, Magyarország milyen álláspontot kévpisel az aktuális kül- és biztonságpolitikai és Európa-politikai kérdésekről. Külön figyelmet kapott a migrációval kapcsolatos magyar álláspontról, a migráció és a biztonság összefüggései, az Unió gazdasági erősítése és a versenyképesség növelése érdekében szükséges lépések.

Szijjártó Péter miniszter interjút adott az SVT svéd közszolgálati televíziónak, amelyet annak hírháttérműsora, az Aktuellt a látogatás napjának estélyén, 2018. június 19-én sugárzott.

Szijjártó Péter megbeszélést folytatott a Magyarországon jelentős beruházásokkal rendelkező Ericsson vezetőivel, Jan Karlsson digitális üzletágért felelős elnökhelyettessel, Ulf Pehrsson kormányzati kapcsolatokért felelős elnökhelyettessel, Jakab Rolanddal az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatójával és Beskid Rolanddal az Ericsson Magyarország K+F részlegének vezetőjével. Az Ericsson képviselői kiemelték, hogy a jövőben is hosszú távon terveznek a magyar részleggel, nagyra értékelik a magasan képzett magyarországi munkaerőt, a mérnökutánpótlás magas színvonalát. Az Ericsson Magyarország 5G partnerséget ajánlott a magyar kormánynak, amelynek egyik eleme lehet a Zalazone önvezető tesztpálya 5G hálózatának fejlesztése. Miniszter úr megerősítette, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikájának és befektetésösztönzési rendszerének fontos eleme a K+F+I szolgáltatások Magyarországra vonzása, ezért következetes és vállalkozóbarát gazdaságpolitikát, valamint a K+F+I munkahelyek megteremtését célzó kormányzati támogatásokat is alkalmaznak. A magyar kormány célja a munkaalapú társadalom, a teljes foglalkoztatás elérése, fenntartása. Miniszter úr megerősítette, hogy a kormány határozott célkitűzése a „Made in Hungary” koncepcióról az „Invented in Hungary” koncepcióra való áttérés és ebben az Ericsson kiváló partner, zászlóshajó vállalat Magyarországon.

Miniszter úr megbeszélést folytatott Marcus Wallenberggel, a Wallenberg gazdasági holdingcsoport társvezetőjével. A Wallenberg csoporthoz tartoznak a legjelentősebb magyarországi svéd befektetések, így az Ericsson, az Electrolux, az ABB, az Astra Zeneca, stb. A megbeszélés kiváló alkalmat nyújtott a világgazdasági folyamatok és abban Európa szerepének, a közép-európai régióban rejlő lehetőségek áttekintésére. Miniszter úr bemutatta a magyar gazdasági folyamatokat, mély beágyazottságát az európai gazdaságba. Kiemelte a beruházásösztönzés irányait, a „Made in Hungary” koncepcióról az „Invented in Hungary”-ra való áttérés célját. Marcus Wallenberg elismeréssel szólt a magyar gazdasági és vállalkozói környezetről, a stabil és kiszámítható politikai klímáról. Megköszönte, hogy a magyar kormánytól vállalataik mindig támogatást kaptak és ez lehetővé tette, hogy folyamatosan bővüljenek, erősödjenek. Különösen fontosnak nevezte a fejlődést a magas hozzáadottértékű iparágaikban, a K+F+I szektorban.