Magyarország és Svédország 2020-2021-ben ünnepli a diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulóját. Ez alkalomból írt ki Magyarország stockholmi Nagykövetsége hallgatóknak, kutatóknak diplomáciatörténeti pályázatot. A cél az volt, hogy az elmúlt 100 év kapcsolatainak, eseményeinek, személyiségeinek olyan eddig nem kutatott, nem ismert részleteiről szerezzünk tudást, ami gazdagítja és szélesíti a múlttal kapcsolatos ismereteinket. Hasonló diplomáciatörténeti pályázatot hirdetett a koppenhágai, oslói és helsinki nagykövetségünk is, tekintettel az északi országok Magyarország elismerésére vonatkozó összehangolt, vagy viszonylag egyidőben történt lépéseire. A pályázati kiírás szerint egy-egy témának a tudományos feldolgozását kértük.

 

A magyar-svéd diplomácia kapcsolatok történetéről összesen hét pályázatot kaptunk. A pályázók által választott kutatási témák az elmúlt száz év különböző korszakaira, valamint más-más dimenzióira fókuszálnak az 1920-as évektől kezdve az 1970-es évekig, jól tükrözve a két ország kapcsolatának sokrétűségét. A pályaművek szóltak a két világháború közötti diplomáciai kapcsolatokról, svéd kulturális megjelenésről a magyar fővárosban, a magyarországi holokauszt korszakának svéd embermentő hőseiről, az 1956-os magyar forradalomra adott svéd diplomáciai reakciókról, illetve a magyarországi szocializmus éveinek magyar-svéd kapcsolódásairól is nem a dicsőségfalra való személyeken keresztül. Célunk, hogy a kutatási munkákat minél többek számára elérhetővé tegyük, így a tanulmányokat a nagykövetségünk honlapján is közzétesszük. Szeretnénk, hogy a pályázatban résztvevő, Stockholmba kiutazók majd a nagykövetségen is előadást tartsanak kutatási témájukról.

 

A magyar-svéd diplomáciatörténeti pályázat eredményhirdetésére 2021. június 1-jén online formában került sor. Az online eredményhirdetést hamarosan ide a honlapunkra is fel fogjuk tölteni.

 

A pályázat díjazottjai:

  • 1.helyezés: dr. Kindl Melinda: Svéd-magyar kapcsolatok a két világháború között – vonalrajzok és skiccek
  • 2.helyezés: Bárány Balázs: Magyar-svéd kapcsolatok a détente éveiben
  • 3.helyezés: Kovács Dániel László: Svédország diplomáciai kiállása az 1956-os magyar forradalom mellett

 

Különdíjasok:

Lengyel Emese: A kultúra összeköt – Az 1943-as Budapesti Svéd Napok sajtóforrások tükrében

Papp Lídia: Svédország humanitárius szerepvállalása Magyarországon a II. világháború alatt - diplomáciai embermentések

Pappné Nagypál Judit: Wallenberg árnyékában – Per Anger, a csendes hős

dr. Vincze János: Magyar-svéd diplomáciai kapcsolatok 1961 – 1974 között

 

Köszönjük minden hallgatónak, kutatónak, aki részt vett pályázatunkon! Munkáikkal gazdagították és szélesítették a magyar-svéd diplomáciai kapcsolatokról szóló tudásanyagot.

 

A pályamunkákat alább a pályázók nevére kattintva olvashatják:

dr. Kindl Melinda

Bárány Balázs

Kovács Dániel László

Lengyel Emese

Papp Lídia

Pappné Nagypál Judit

dr. Vincze János

 

Az eredményhirdetésről készült kisfilmet itt nézhetik meg:

Facebook: https://fb.watch/61MfnrjD_r/

YouTube: https://youtu.be/v-AOctjurJY