Nagykövetségünknek az a célja, hogy a svédországi magyarokkal aktív kapcsolatokat ápoljunk és az állampolgári, konzuli szolgáltatásokon túl minél több lehetőséget biztosítsunk, hogy a magyar kultúrával Svédországban is találkozzanak. Ennek érdekében a nagykövetség színes és színvonalas kulturális eseményeket szervez. Programjainkról tájékozódhat honlapunkon, illetve Facebook-oldalunkon keresztül.

 

Svédországban országszerte jelentős számú magyar honfitársunk él. Egyes becslések szerint számuk 25-35 ezer közé tehető, de a számlálás statisztikai módszertana alapján pontosat nehéz mondani. A svéd statisztikai hivatal szerint olyanok, akik Magyarország területéről kerültek Svédországba és maguk, vagy valamely szülőjük magyar állampolgár volt 17 ezren vannak. Ebben a számban így nincsenek benne azok, akik a határon túli magyar területekről származnak. A svédországi magyarok a II. világháború óta főleg négy hullámban érkeztek Svédországba. Elsőként a holokauszt túlélők közül fogadtak be többeket a svédek. Második hullámban az 1956-os forradalom és szabadságharcot követően érkeztek magyarok. Ezt követően jellemzően a ’80-as években Erdélyből, majd a ’90-es évek elején a Vajdaságból és Kárpátaljáról települtek át magyarok Svédországba. Magyarország 2004-es EU-csatlakozása óta szintén nőtt a svédországi magyar közösség létszáma.

 

A Svédországban élő magyar diaszpóra ernyőszervezete a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ). A SMOSZ aktív tagja a Magyar Diaszpóra Tanácsnak és a Magyarok Állandó Értekezletének. Kiemelkedő szerepe volt a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége (NYEOMSZSZ) létrehozásában, ami a magyar határoktól távoli diaszpóra magyar identitásának megőrzésére, magyarságtudatának fenntartására és ápolására helyezi a hangsúlyt.

 

A SMOSZ-nak Svédország különböző városaiban összesen 26 tagszervezete működik, amelyekhez bárki csatlakozhat, a tagszervezetek listáját és amelyiknek van honlap elérhetőségét a SMOSZ oldalán megtalálják. A SMOSZ Stockholmban Magyar Házat, a délkelet-svédországi Hällebergaban pedig ifjúsági központot/nyári tábort tart fenn, ahol a gyermekeknek szerveznek tavaszi, nyári anyanyelvi és sporttáborokat. A SMOSZ jelentős támogatást kap működéséhez a Magyar Kormánytól. A Kőrösi Csoma ösztöndíjprogram keretében pedig minden évben több magyar ösztöndíjas segíti a különböző svédországi tagszervezeteket közösségszervezési és kulturális tevékenységükben.

 

A SMOSZ programjai a nagykövetségtől függetlenek, de segítjük őket, együttműködünk velük.

 

A stockholmi Magyar Ház kulturális programjairól Facebook-oldalukon tájékozódhat. Gyermekprogramokat több tagegyesület is rendszeresen tart (pl. stockholmi Hétvégi Magyar Iskola-UHU, a göteborgi Tavaszi Szél Egyesület, malmöi, lundi, halmstadi és helsingborgi egyesület). A Mikulás ünnepségek, gyerek húsvét szintén helyet kapnak a legtöbb tagegyesület programjában.

 

A Svédországi Magyar Protestáns Egyházközösség (SMAPEK) szervezésében Molnár Veres Pál lelkész rendszeresen tart istentiszteletet Svédország különböző településein. Az időpontokat megtalálja a SMAPEK Facebook-oldalán. 

 

Stockholmban működik Magyar Kamarakórus, amelyik mindig nyitott új tagokra. Elérhetőségüket Facebook-oldalukon találják.

 

A stockholmi Magyar Színház kezdeményezés évente több alkalommal hoz kiváló darabokat Magyarországról. A következő színházi előadásokról Facebook-oldalukon tájékozódhat.

 

A stockholmi Peregrinus Klub a Svédországban élő, vagy itt járó magyarok tudományos-kulturális tevékenységét hivatott bemutatni, általában havonta egyszer a magyar nagykövetségen rendezik meg a Peregrinus előadást. Elérhetőségüket Facebook-oldalukon találják.

 

Amennyiben a svédországi magyarságnak szóló rendszeres programokat szerveznek és szeretnék, hogy az a nagykövetség honlapján megjelenjen, kérjük e-mailben tájékoztassanak minket róla.