Wácz Katalint Magyarország köztársasági elnöke Áder János a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki 2019. március 15-e alkalmából a magyarországi holokauszt áldozatainak és hőseinek emlékét megőrző, valamint Raoul Wallenberg svéd diplomata bátor tetteinek széles körű megismertetését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

Wácz Katalin Budapesten született. Édesanyjával és bátyjával Raoul Wallenberg mentőakciója révén élte túl a vészkorszakot. Kate a háború után érkezett Svédországba. A kezdetektől elkötelezetten és önzetlenül dolgozott a magyar holokauszt megismertetése, Raoul Wallenberg és a hozzá hasonló embermentők: Per Anger, Nina és Waldemar Langlet, Monsignore Verrolino és Giorgio Perlasca hősies tettei ápolása érdekében.

Wácz Katalinnak kulcsszerepe volt és van a stockholmi Hadtörténeti Múzeumban található Wallenberg dolgozószoba és a Lidingö-i Wallenberg emlékszoba kialakításában. Egyik kezdeményezője és támogatója a magyarországi „Régen volt? Hol is volt?” Raoul Wallenberg középiskolai emlékversenynek, egyben a magyarországi Wallenberg-társaság örökös tiszteletbeli elnökségi tagja.

 

Magyarország köztársasági elnöke, Áder János Kraitz Gusztávnak a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozza több évtizedes művészi pályája során létrehozott, a világ számos pontján megtalálható köztéri szobrai, különösen Raoul Wallenberg svéd diplomatának emléket állító alkotásai elismeréseként.

Kraitz Gusztáv Miskolcon született és a budapesti Művészeti Akadémián kezdte tanulmányait. 1945-ben a szovjet megszálló csapatok elfogták és öt évre munkatáborba vitték, amit ott csupán néhányan éltek túl. Magyarországra visszatérve befejezte tanulmányait és a kerámiaszobrászat felé fordult. 1956-ban hagyta el Magyarországot és Svédországba emigrált, ahol megismerkedett feleségével Ulla Kraitzzal.  Azóta nemcsak házastársak, hanem alkotótársak több tucat kiváló, világhírű művel. Műveik világszerte a legkiválóbb galériákban és múzeumokban találhatóak meg, mint a washingtoni Smithsonian Intézetben vagy a pekingi Fővárosi Múzeumban, csakúgy, mint németországi és svéd intézményekben, mint például legutóbbi kiállításuk, a Párnák a stockholmi Sven Harry múzeumban. Világhírű alkotásuk még az Aktatáska és a Remény emlékmű a new york-i ENSZ székház előtt, vagy az Almák San Franciscóban, illetve Brigit Nilsson operaénekesnő szobra Svédországban.

Az állami kitüntetéseket a stockholmi nagykövetség által szervezett március 15-ei nemzeti ünnepi koncert alkalmából adta át Balogh Csaba külügyi közigazgatási államtitkár és Müller Adrien nagykövet 2019. március 13-án. Az ünnepségen készült fényképeket megtekinthetik a galériában.