Bogányi Gergely Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész fantasztikus koncertjével és Végh Lajos egyedi homokanimációjával tisztelegtünk március 15-ei nemzeti ünnepünk előtt Stockholmban.

A stockholmi Történeti Múzeum zsúfolásig telt Barokk Termében több mint 300 vendéget köszöntött Müller Adrien nagykövet és Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Müller Adrien nagykövet hangsúlyozta, hogy március 15-e a magyarok szabadság- és függetlenség iránti vágyát jelenti. A nemzeti színű kokárda jelképe országunknak, nemzetünknek, múltunknak és jövőnknek. Tudjuk hova tartozunk, és hova akarunk tartozni. Balogh Csaba államtitkár visszaemlékezett, hogy 171 évvel ezelőtt egy svéd főhadnagy 1848 márciusának forradalmi ifjaitól inspirálva Magyarországra utazott és önkéntesként csatlakozott a szabadságharchoz. Hazatérése után lelkes cikkekben méltatta svéd újságokban a magyarokat: „Ez a nép hősies küzdelmével szabadságáért, kivívta egész Európa rokonszenvét”. Később gyermekét is Kossuth Lajos után nevezte el.

Nagykövet asszony köszöntőjét itt, Államtitkár úr beszédét pedig itt olvashatják.

Március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta a Svédországban élő Wácz Katalinnak és Kraitz Gusztávnak. A kitüntetéseket a stockholmi nemzeti ünnepi koncerten Balogh Csaba államtitkár és Müller Adrien nagykövet adta át. Wácz Katalinnak a magyarországi holokauszt áldozatok emlékének megőrzését, valamint a magyar zsidók ezreit megmentő hősök, kiemelten Raoul Wallenberg svéd diplomata bátor tetteinek széles körű megismertetését több évtizeden át elhivatottan szolgáló tevékenysége elismeréseként. Kraitz Gusztávnak pedig az évezredes kínai kerámiaégetési technika hagyományait modern megjelenéssel ötvöző alkotásokat, valamint a világ számos pontján megtalálható köztéri szobrokat, közöttük Raoul Wallenberg svéd diplomata emlékezetét őrző alkotásokat is magába foglaló több évtizedes, nemzetközileg is elismert alkotóművészi pályája elismeréseként.

Bogányi Gergely zongoraművész Liszt koncertjének és Végh Lajos erre az alkalomra komponált homokanimációjának óriási sikere volt. Közös produkciójuk szívet melengetően idézte meg a magyar zenetörténet egyik legkiválóbb zeneszerzőjét, valamint a vásznon megelevenedtek a magyar történelem kiemelt eseményei, Magyarország jelképei, tájai. Az ünnepi eseményt a koncertet követő fogadás zárta le.

Fényképeket az estéről galériánkban talál.