Kultúra éjszakája a stockholmi magyar nagykövetségen

(2024. április 20.)

 

A stockholmi magyar nagykövetség idén harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit Stockholm város rendkívül népszerű Kultúra éjszakája (Kulturnatten) programjának keretében, színes programokkal fogadva több mint 200 látogatót.

2024. április 20-án este 18 óra és éjfél között a magyar nagykövetség idén 100 éves épületében három nagysikerű, teltházas programot tartottunk népszerűsítve a magyar kultúrát, tudományt és tehetségeket. Harmat László pszichológus, egyetemi docens a Zene és a Flow élmény témakörében tartott előadását követően a Nemzeti Tehetség Központtal együttműködésben a Trio Opus One fantasztikus zenészei, a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatói, Kepes Olivér zongoraművész, Trepashka Maryia hegedűművész és Donáczi Cseperke csellóművész nyújtottak páratlan élményt az est vendégeinek Bartók Béla, Leos Janacek és Felix Mendelssohn műveiből álló, magával ragadó koncertjükkel. Ezt követően a látogatók a Mikrokozmosz című beltéri kiállításon keresztül közelebbről is megismerhették Bartók Béla életművét jó hangulatú, kötetlen beszélgetések mellett.

A nagykövetség kerítésén Róth Miksa szecessziós és art deco művész üveg- és mozaik alkotásairól készült, „Megszínesített napfény” című kültéri kiállítást mutattuk be,  valamint mindenkinek ajánlottunk egy selfie lehetőséget. Kolodko Mihály Nobel miniszobrával a nagykövetség Nobel utca felőli oldalán, amit a stockholmi magyar nagykövetség állított 2021-ben a svéd-magyar diplomáciai kapcsolatok 100.  évfordulójára. Örömteli, hogy a népszerű programsorozat keretében idén is több száz svéd látogatót vonzott a magyar nagykövetség különleges programja, akik felemelő élményekkel távoztak az estről.