ÉDES DALLAMOK

 

 

A stockholmi magyar nagykövetség idén is kulturális programokkal készül a 2023. április 22-én Stockholmban a Kultúra Éjszakájára.

A látogatók betekintést nyerhetnek a gasztrodiplomácia különleges világába, és érdekes tényekről, anekdotákról olvashatnak a hagyományos magyar süteményekről szóló kiállításon. A desszertek közül néhanyat természetesen meg is kóstolhatnak vendégeink. Mindemellett fiatal magyar tehetségek 20. századi zeneművek tolmácsolásával teszik teljessé az édes élményt.

A férőhelyek száma korlátozott, ezért kérjük, részvételi szándékát jelezze a rsvp.stockholm@mfa.gov.hu e-mail címen.

A részletes programot ITT találja.

 

A fellépőkről bővebben:

Donáczi Cseperke
Cseperke ötévesen, szülővárosában, Pécsett kezdett csellózni. Konzervatóriumi tanulmányait követően felvételt nyert a New York állambeli Bard College egyetemre és a Liszt Ferenc Zeneakadémiára. Tanulmányait itthon kezdte meg Onczay Csaba professzor emeritus osztályában.
Számos hazai és nemzetközi megmérettetésen volt alkalma szerepelni, kiváló eredményekkel (III. Danubia Talents International Music Competition, 2018. II. díj; XIII. Jan Vychytil Nemzetközi Gordonkaverseny, Prága, 2019. II. díj; Medici International Music Competition, 2021. III. díj; XVIII. Országos Dohnányi Ernő Kamarazene Találkozó és Verseny 2022. nívódíj, többek között).
Az egyetemi képzés mellett számtalan hazai és nemzetközi kurzuson gyarapította tudását, olyan elismert művészeknél, mint Kangho Lee, Perényi Miklós 2019, Varga Tamás, Giovanni Guzzo, Várjon Dénes, Xavier Torres, Fenyő László, Pawel Zalejski, Ariel Barne, Gustav Rivinius és Kántor Balázs.
Fellépett a Szokolay InspirArt Zeneszerzőverseny koncertjén a Vigadó Dísztermében, a Zeneakadémia Solti termében, ahol szólókoncertet adott a Bartók Konzervatórium zenekarának kíséretével, valamint a Müpa Hangulatkoncertjén.
2019. óta a zeneakadémista kollégáival alapított MilleniArt Ensemble kamarazenekarral is koncertezik. 2021 ősze óta a Zeneakadémia Egyházzenei Tanszékének kisegítő zenekaraként is működnek.
2020. óta felnőtteket tanít az ImPulzus Kreatív Zenei Műhely keretein belül.


Hargitai Leila Ditta
Leila 2003-ban született Hollandiában, kétéves kora óta él Magyarországon. A Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola után a Tóth Aladár Zeneiskola zongora szakos növendékeként folytatja zenei tanulmányait. Tanára Eckhardt Gábor.
Első jelentős díját 2014-ben kapta: kiemelt nívódíj a IV. Nemzetközi Bartók Béla Zeneiskolai Zongoraversenyen, ezt azóta számos sikeres versenyszereplés követte (2015: II. helyezés az V. Muzsika Hídja Nemzetközi Ifjúsági Hangszeres Versenyen; 2016: II. helyezés a XIV. Országos Zongoraversenyen; 2018: Arany minősítés a IV. Nemzetközi Zongorafesztiválon; 2019: I. hely és Veroszta Magda díj a XV. Országos Zongoraversenyen; 2021: II. hely az Odin Nemzetközi Zenei Versenyen (Észtország); I. hely az American Protégé Zenei Versenyen és fellépési lehetőség a Carnegie Hall-ban a 2022-s évadban, stb.).
Fellépett a Budapesti Vonósokkal az Óbudai Zene-Zug Fesztiválon, a Fővárosi Zeneiskolák évadzáró hangversenyén a Budapest Music Centerben, a Tehetségmustrán - fiatal tehetségek bemutatkozása a Jókai Anna szalonban és az Óbudai Társaskörben, többek között.