A stockholmi magyar nagykövetségen 2019. október 22-én tartottuk az október 23-ai nemzeti ünnepi megemlékezésünket az ’56-os magyarok, a magyar szervezetek vezetői, a svéd partnerek és a stockholmi diplomáciai testület részére. Fogadásunkon részt vett és beszédet mondott Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter.

 

 

Peter Hultqvist miniszter gratulált Magyarországnak nemzeti ünnepe alkalmából, méltatta az 1956-os eseményeket, örömének adott hangot, hogy nagykövetségünkön ünnepelheti a magyar forradalom és szabadságharc 63. évfordulóját. A miniszter hangsúlyozta Magyarország és Svédország jó kapcsolatát katonai és védelmi területen. A miniszter dicsérte azt a stabilizáló szerepet, amit hazánk betölt a balti légtérvédelemben, és így Svédország és közvetlen környezetének biztonságához is hozzájárul.

 

 

Müller Adrien nagykövet beszédében megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről, a forradalom és a rendszerváltás összefüggéséről, egyúttal köszönetet mondott Svédországnak a forradalom leverése után menekülni kényszerült magyarok befogadásáért. A nagykövet felidézte a rendszerváltás, Magyarország EU- és NATO-csatlakozásának kerek évfordulóit, illetve méltatta a kétoldalú együttműködés fejlesztésére irányuló közös erőfeszítéseket. Megköszönte Hultqvist védelmi miniszternek, hogy velünk ünnepel és hangsúlyozta a dialógus és a közvetlen egyeztetések fontosságát.

 

 

Nagykövetségünk kertjében 1956-os fotókból rendeztünk kiállítást. Az alkalom különlegessége volt, hogy velünk ünnepelt Anders Engman svéd fényképész, aki 1956-ban 23 évesen a máig fennmaradó leghíresebb fotókból többet is készített Budapest utcáin, pontosan dokumentálva a történteket.

 

 

A rendezvényről készült fényképek elérhetőek a galériában. Illetve a fogadásról szóló bejegyzések megtekinthetőek a nagykövetség Facebook oldalán.