Ünnepi istentisztelet a strängnäsi dómban

 

2020. november 28-án 12. alkalommal tartotta a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség (SMAPEK) a magyar mártírokra emlékező, hagyományos ünnepi istentiszteletét a strängnäsi dómban. Az idei alkalom több szempontból is különleges volt: az istentisztelet keretében vett búcsút a magyar közösség a kiváló Molnár-Veress Pál lelkésztől, aki 31 évet szolgált az észak-európai protestáns gyülekezetek lelkészeként és járta hónapról hónapra a svédországi közösségeket, illetve rendszeresen megfordult Finnországban és Észtországban is. Molnár-Veress Pál lelkész úr munkáját és erőfeszítéseit a diaszpóra magyarság összetartásában, a magyar nemzeti identitás ápolásában és erősítésében Magyarországon is nagyra értékelik és becsülik, amit Áder János köztársasági elnök úr 2017-ben részére adott állami kitüntetése is bizonyít.

 

Az idei strängnäsi istentiszteleten egyúttal a Győrből érkezett Szemerei János evangélikus püspök hivatalába iktatta Dr. Pőcze István lelkészt, aki ezentúl az északi magyarság hitének erősítéséért fog dolgozni.

 

A járványügyi korlátozásokra tekintettel az idei istentisztelet szűk körben került megrendezésre, de a szervezők azt online közvetítették, mely így utólag is megtekinthető a SMAPEK közösségi csoportjában

 

Az istentiszteleten a magyar közösséget üzenetben köszöntötte dr. Müller Adrien nagykövet is. Nagykövet asszony méltatta a svédországi magyar protestáns közösséget, hogy a mártírok istentiszteletéből egy olyan szép és erős hagyomány lett, amit egy ilyen furcsa év mint a 2020-as, sem tudott megtörni. Kiemelte, a trianoni diktátum 100 évfordulóját és a magyarságnak okozott tragédia máig tartó hatását. Többek között azt, hogy a svédországi magyarság között sokan vannak, akik a trianoni elszakított területekről érkeztek északra, és a sors fintora folytán magyarságukat talán először itt, Svédországban tudták teljesen szabadon és korlátok nélkül megélni. 2020 Magyarországon a nemzeti összetartozás éve. Azt üzeni, hogy bármit is írt a történelem, mivel magyarnak születtünk, magyarként egyek vagyunk. A magyarság jövője rajtunk múlik. Annak alakítói mi vagyunk. Személyes és közösségi felelősséggel. A svédországi magyarság köszönettel tartozik az elköszönő Molnár-Veress Pálnak. Molnár-Veress Pál lelkész úr fogalommá vált nemcsak a svédországi, hanem az egész észak-európai keresztény közösségben. Egyben üdvözölte az új lelkész, a kiváló Pőcze István hivatalba iktatását. A magyar közösségtől azt kérte, hogy szeressék és segítsék az új lelkészüket, töltsön el mindenkit büszkeség és melegség, hogy egy ilyen nagyszerű ember vezeti az északi magyar protestáns közösséget hitében. A teljes beszédet itt olvashatják.