Anyakönyvi kivonat kiállítása ügyintézéshez időpontot az online időpontfoglaló rendszeren keresztül kell foglalni https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/!

Fontos, hogy időpontfoglalás előtt olvassa el az alábbi tájékoztatót!

 

1. Általános tudnivalók

 

Hol igényelhetek anyakönyvi kivonat kiállítását?

Anyakönyvi kivonat kiállítását Magyarországon bármely település anyakönyvvezetőjénél, Budapest Főváros Kormányhivatalában, külföldön pedig Magyarország külképviseleteinek konzuli irodáiban lehet igényelni.

 

Mennyi időbe telik az anyakönyvi kivonat kiállítása?

Amennyiben az esemény – amelyről az anyakönyvi kivonat kiállítását kéri – már rögzítésre került az elektronikus anyakönyvi rendszerben, az anyakönyvi kivonatot a legtöbb esetben az ügyintézés során, helyben ki tudjuk állítani. Amennyiben Magyarországon már anyakönyvezett eseményről kéri anyakönyvi kivonat kiállítását, azonban azt még nem rögzítették az elektronikus rendszerben, az eljárás több hetet is igénybe vehet. Amennyiben a szóban forgó eseményt még nem anyakönyvezték Magyarországon, úgy nem anyakönyvi kivonat kiállítását kell kérni, hanem az esemény anyakönyvezését. Utóbbi esetben kérjük olvassa el honlapunk anyakönyvezésről szóló menüpontjaiban található tájékoztatókat.

 

2. A kérelem benyújtása

 

A kérelmet előzetes online időpontfoglalással, vagy postai úton keresztül lehet benyújtani. Az online időpontfoglalást itt éri el: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/. Postai ügyintézés esetén kérjük, olvassa el a holnapunk Nyomtatványok beküldése postán menüpontjában található tájékoztatót és minden esetben előre, e-mailben vegye fel velünk a kapcsolatot a stockholm.sto@mfa.gov.hu e-mail címen.

 

Anyakönyvi kivonat (születés, házasság, bejegyzett élettársi kapcsolat, haláleset) kiállítását az alábbiak szerint kérheti:

 

  • saját anyakönyvi eseményről;
  • kiskorú gyermeke születéséről;
  • jogos érdek igazolása esetén a fentiektől eltérő személy anyakönyvi eseményéről.

 

3. A kérelem kötelező mellékletei:
 

  • előre kitöltött és aláírt kérelem nyomtatvány LETÖLTHETŐ INNEN;
  • érvényes magyar, vagy külföldi útlevél/személyi igazolvány/vezetői engedély;
  • jogos érdek igazolására szolgáló okirat.

 

4. Az eljárás díja és befizetése

 

Az anyakönyvi kivonat kiállítása díjmentes.

 

5.  Az elkészült anyakönyvi kivonat kézbesítése/átvétele

 

Az anyakönyvi kivonatot általában helyben, az ügyintézés során kiállítjuk. Ha erre valamilyen okból nincs mód a kérelem benyújtásával egyidejűleg, a kivonat átvétele az alábbiak szerint kérhető:

 

  • későbbi személyes átvétel a Konzuli Irodában;
  • postázás Svédországban található lakcímre.

 

Az ügyfelektől azt kérjük, hogy az előírt nyomtatványokat feltétlenül előzetesen nyomtassák ki honlapunkról, és a kitöltött nyomtatványokkal keressék fel a Konzuli Irodát! Amennyiben a nyomtatványok valamely pontjában bizonytalanok, úgy a kérdéses részt hagyják üresen.