A magyar állampolgárok svédországbeli munkavállalásával és hosszútávú tartózkodásával összefüggésben kérjük, keressék fel az illetékes svéd hatóságok honlapjait. Itt csupán néhány alapvető információt közlünk a három hónapon túli svédországi tartózkodással, illetve a munkavállalással kapcsolatosan.

 

Mivel Svédország is az Európai Unió tagállama az uniós polgárok, így a magyar állampolgárok svédországi tartózkodására az uniós szabályok vonatkoznak.

 

Hosszútávú tartózkodás esetén a Svéd Adóhivatalnál (svédül: Skatteverket) kell kérvényezniük a tartózkodásuk regisztrációját és a svéd személyi szám kiállítását. Az eljárásról részletes információt a Svéd Adóhivatal honlapján találhatnak: https://www.skatteverket.se/servicelankar/otherlanguages/inenglish/individualsandemployees/movingtosweden/citizenofeueeacountry.4.5a85666214dbad743ffff2f.html

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy svéd személyi szám hiányában Svédországban munkavállalás főszabály szerint nem lehetséges. Tapasztalatok szerint a svéd személyi szám kiállítása, az azzal összefüggő svéd hatósági eljárás, még akkor is, ha minden feltételnek meg is felel a kérelmező, általában több hetet (akár hónapot) vesz igénybe. Javasoljuk, hogy a svéd személyi szám megszerzésének szabályairól és feltételeiről még a kiköltözés előtt tájékozódjanak a Svéd Adóhivatal honlapján. A svédországi élethez a svéd személyi szám elengedhetetlen. Ennek hiányában ügyet intézni, de még bankszámlát nyitni, vagy gyakran mobil/internet előfizetést intézni sem tudnak, nem is beszélve a gyerekek iskolába való beíratásáról és egyéb hétköznapi helyzetekről.

 

A svéd társadalombiztosítás (beleértve az egészségbiztosítást is) feltételeiről a Svéd Társadalombiztosító Pénztár (Försäkringskassan) honlapján tájékozódhatnak: https://www.forsakringskassan.se/privatperson

 

Svédországi munkavállalási cél esetén javasoljuk, hogy már aláírt munkaszerződés birtokában utazzanak ki, vagy rendelkezzenek megfelelő fedezettel, hogy a munkakeresés időszakában megélhetésüket biztosítani tudják.

 

A munkaszerződés, illetve a munkavállalás folyamatában javasoljuk, hogy járjanak el minden szempontból körültekintően. Csak olyan munkaszerződést írjanak alá, amit megértenek, aminek a feltételei világosak, ahol a munkáltató valóban létező és bejegyzett vállalat. Ugyan nem jellemző Svédországra, de utazási okmányukat sose adják át a munkáltatónak. Sajnos több magyar állampolgár találja magát olyan helyzetben, hogy a munkáltató az aláírt szerződés ellenére sem hajlandó kifizetni a teljes munkabért, vagy más módon szegi meg a korábbi megállapodást. Ilyen és hasonló esetekben a Konzuli Irodának nincs módja a magyar állampolgárok ügyében eljárni, ez esetben javasoljuk ügyvéddel történő kapcsolatfelvételt. A magyarul is beszélő ügyvédek listáját keressék honlapunkon, vagy kérésre e-mailben is meg tudjuk küldeni. A munkakeresés idejére rendelkezzenek megfelelő anyagi fedezettel! Kiutazás előtt tájékozódjanak a lakhatási lehetőségekről! Az ingatlan bérleti szerződést főszabály szerint szintén svéd személyi számhoz kötik. Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben a munkakeresési próbálkozásuk nem jár sikerrel, saját maguknak kell fedezniük a hazautazásuk költségeit, ebben a Konzuli Iroda nem tud segítséget nyújtani.