Ügyfélkapu regisztráció igényléséhez időpontot az online időpontfoglaló rendszeren keresztül kell foglalni https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/ !

Fontos, hogy időpontfoglalás előtt olvassa el az alábbi tájékoztatót.

 

1. Általános tudnivalók

 

Az ügyfélkapu a kormányzat elektronikus személyazonosító rendszere, mely biztosítja a felhasználók számára, hogy egyszeri belépéssel kapcsolatba léphessenek az elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó magyar közigazgatási szervekkel.

 

Hol kérhetem az ügyfélapu regisztrációt?

Ügyfélkapu regisztrációt Magyarországon bármely kormányablakban, a Nemzeti Adó és Vámhivatal kiemelt ügyfélszolgálatain, külföldön pedig Magyarország külképviseleteinek konzuli irodáiban igényelhet.  Az új típusú, elektronikus személyi igazolványhoz kapott regisztrációs kódot tartalmazó boríték birtokában elektronikusan is nyithat ügyfélkaput a www. https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio.hu oldalon.  

 

Ki, mit és mikor igényelhet?

Ügyfélkapu regisztrációt állampolgárságtól függetlenül bárki igényelhet. Konzuli Irodánkban az alábbi ügyeket kezdeményezheti:

 

  • ügyfélkapu regisztrálásának kezdeményezése (amit nem előzött meg online ideiglenes regisztráció);
  • korábbi ügyfélkapu törlése;
  • ügyfélkapu adatok módosítása;
  • ügyfélkapu aktiválása (korábban létrehozott ügyfélkapu esetén, melynek aktiválása nem történt meg az arra nyitva álló időn belül).

 

Mennyi időbe telik a regisztráció?

Az ügyfélkapu regisztrációját helyben, a kérelem benyújtásával egyidejűleg elvégezzük. A sikeres regisztrációt követően a rendszer 5 napig érvényes, egyszer használatos aktiváló kódot küld a kérelmező e-mail címére, melynek segítségével saját jelszó képezhető.

 

Az aktiválás során meg kell adnia felhasználói nevét és új, választott jelszavát, amelynek érvényességi ideje maximum két év (rövidebb érvényességi időt is beállíthat).
A saját jelszó képzése után az ügyfélkapun keresztül a szolgáltatások teljes köre elérhető. Az ügyfélkapu határidő nélkül érvényes.

 

2. A kérelem benyújtása

 

A kérelmet Konzuli Irodánkban előzetes online időpontfoglalással, kizárólag személyesen lehet benyújtani. Az online időpontfoglalást itt éri el: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/.

 

Az eljáráshoz nem tartozik kérelem nyomtatvány. Az ügyfélkapu regisztrációt követően regisztrációs adatlapot nyomtatunk, amelyet a helyszínen kell aláírnia.

 

3. A kérelem kötelező mellékletei

 

  • érvényes, személyazonosításra alkalmas okmány. Magyar állampolgárok esetében: magyar személyazonosító igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély, EU/EGT állampolgárok esetében személyazonosító igazolvány vagy útlevél;
  • más külföldi állampolgárok esetében kizárólag útlevél;
  • érvényes email cím;
  • lakcímkártya (amennyiben rendelkezésre áll).

 

4. Az eljárás díja és befizetése

 

A regisztrációs eljárás díj- és illetékmentes.