A magyar zene mikrokozmosza

2024. április 20-án

18 órakor, 20 órakor, 22 órakor

Kapunyitás minden program kezdete előtt 20 perccel.

Üdvözöljük a magyar zene mikrokozmoszában!

A Kulturnatt 2024-en a Magyar Nagykövetség örömmel ajánlja a Linnéuniversitet Pszichológi Intézet docensének, Harmat Lászlónak angol nyelvű előadásait "Hogyan hat a zene az érzelmekre?" és "Flow-tapasztalatok és zenélés" címmel, valamint a budapesti fiatal tehetségek, a Trio Opus One (Maryia Trepashka - hegedű, Donáczi Cseperke Beáta - cselló, Kepes Olivér - zongora) koncertjeit.

Minden koncert után megtekinthetik a magyar zeneszerző, Bartók Béla zenei világáról szóló Mikrokozmosz című kiállításunkat. A koncert előtt és után látogasson el a nagykövetség épületét körülvevő szabadtéri fotókiállításunkra, amely Róth Miksa magyar üveg- és mozaikművész szecessziós és art deco alkotásait mutatja be, és keresse meg Kolodko Mihály ukrán-magyar művész mini-Nobel szobrát a Nobelgatanon, a nagykövetség mellett.

A programok ingyenesek, de a korlátozott férőhelyek miatt regisztráció szükséges a rsvp.stockholm@mfa.gov.hu oldalon keresztül, jelezve, hogy melyik időpontban vesz részt a programon.

Kérjük, hogy az Önnel együtt érkezők nevét is regisztrálja.

Belépéskor fényképes igazolvány felmutatása szükséges.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a stockholmi biztonsági előírásoknak megfelelően a nagyobb táskáikat, hátizsákjaikat nem hozhatják be az épületbe.

Megerősítő e-mailt küldünk Önnek.

 

A részletes program az alábbi weboldalon is elérhető:

https://kulturnattstockholm.se/event/liszt-bartok-och-kodaly-by-young-talents-from-hungary/?lang=en

A műsor a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg.

Részletek a programról:

https://nemzetitehetsegprogram.hu/

 

Szeretettel várjuk Önöket!

 

Kedves Barátaink!

Az idei évben először a stockholmi magyar nagykövetség is megnyitja kapuit 2022. április 23-án a stockholmi kultúra éjszakáján, és izgalmas programokkal várunk minden érdeklődőt!

 

Liszt Ferenc és más visegrádi zeneszerzők életébe és csodálatos zenei világába hívjuk Önöket

  • V4 zeneszerzők kültéri kiállításával,
  • a nagykövetség épületében pedig Liszt Ferencről láthatnak egy angol nyelvű kiállítást és a zeneszerző óriás életéről mesél zongorabetétekkel színesítve Anders Gabriel Sundström: Liszt Ferenc, az ellentétek embere (Franz Liszt, Konstrasternas man)  című könyv írója (svéd nyelven). 

A programok ingyenesek, de az előadásokra kérjük, előzetesen regisztráljanak a mission.sto@mfa.gov.hu email címen, megjelölve, hogy melyik előadásra és hány fővel érkeznek.

Regisztrációjukról visszaigazoló emailt küldünk. 

A 2022. április 23-i stockholmi kultúra éjszakáján a magyar nagykövetség programja:

 

Előadások

19:00-19:50     Liszt Ferenc, az ellentétek embere. Anders Gabriel Sundström svéd nyelvű könyvbemutatója és zongorajátéka. (regisztráció: mission.sto@mfa.gov.hu)

 

21:00-21:30     Franz Ritter von Liszt. Anders Gabriel Sundström svéd nyelvű előadása Liszt lovagi címének történetéről, zongorajáték. (regisztráció: mission.sto@mfa.gov.hu)

 

23:00-23:30     Liszt, a szabadkőműves. Anders Gabriel Sundström svéd nyelvű előadása és zongorajátéka. (regisztráció: mission.sto@mfa.gov.hu)

 

Kiállítások

18:00-24:00     Interaktív utcakiállítás a Visegrádi országok zeneszerzőiről. Ikonikus zeneszerzők Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból.

 

18:00-24:00     Kiállítás a nagykövetség épületében Liszt Ferenc életéről és zenei örökségéről – tények, képek és dokumentumok.

 

A részletes programot a következő honlapon is megtalálják:

 

Svéd nyelven: https://kulturnattstockholm.se/event/den-sensationella-liszt-och-andra-enastaende-kompositorer-fran-visegrad-landerna/

 

Angol nyelven: https://kulturnattstockholm.se/event/1775/?lang=en

Szeretettel várjuk Önöket, hozzák el családjukat, barátaikat és ismerőseiket is!

 

V4-zeneszerzők - kültéri kiállítás

 

 

Szeretettel meghívjuk Önöket, hogy tekintsék meg legújabb, interaktív kültéri kiállításunkat, amely a Visegrádi országok, Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország világszerte elismert és népszerű  zeneszerzőit mutatja be. A kiállítás 2021. december 23-tól megtekinthető a stockholmi magyar nagykövetség épülete körül.

A kiállítás tablóin egy-egy ikonikus közép-európai zeneszerzővel, egyebek mellett Liszttel, Suchoň-nal, Dvořákkal és Chopinnel találkozhatnak, akiknek a zenei öröksége a mai napig velünk van. Olvassák el gondolataikat a zene szépségéről, erejéről és lényegéről! Kövessék a QR kódokat és élvezzék zeneműveik tökéletességét!

Kellemes és feltöltő kalandozást kívánunk a Visegrádi országok zenéjének birodalmában! Reméljük, hogy a kiállítás jó alkalmat kínál egy kellemes sétára a karácsonyi szünetben Stockholm csodálatos Diplomatstaden negyedében.

A kiállítást a magyar nagykövetség szervezte a Visegrádi Csoport 2021-22-es magyar elnöksége keretében. A V4 Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország regionális együttműködése, amely 1991 óta a nemzetközi kapcsolatok és a mindennapok számos területét lefedi.

 
 
„KARÁCSONYI FÉNYEK” A Szent Efrém Férfikar koncertje, 2021. december 16.
 
 

Örömmel hívjuk Önöket, családjukat, barátaikat, ismerőseiket a stockholmi magyar nagykövetség idei adventi koncertjére, aminek fellépője a fantasztikus Szent Efrém Férfikar Budapestről!

Időpont: 2021. december 16. 19.00

Helyszín: Eric Ericsonhallen (Skeppsholmskyrkan), Kyrkslingan 2., Stockholm

A belépés ingyenes!

A korlátozott férőhelyekre tekintettel kérjük, részvételi szándékát a létszám megjelölésével jelezze a következő címen: mission.sto@mfa.gov.hu

Kapunyitás 18 órától, helyfoglalás érkezési sorrendben.

A járványügyi előírásoknak megfelelően a rendezvényen a 18 év felettiek érvényes Covid-19 oltottsági igazolással vehetnek részt, amit a belépés során ellenőriznünk kell. Ez a gyerekekre nem vonatkozik.

Kérjük, hogy csak egészségesen jöjjenek a koncertre!

Szeretettel várunk mindenkit, kicsiket és nagyokat erre a különleges, ünnepi alkalomra, és kérjük, osszák meg meghívónkat barátaikkal, ismerőseikkel is!

Találkozunk 2021. december 16-án!

 

Visegrádi Filmnapok a stockholmi Zita moziban

2021. december 3-5. között lesznek a stockholmi Zita moziban a Visegrádi Együttműködés magyar elnöksége keretében szervezett V4 Filmnapok!

A 2021. december 3-i 20 órás nyitóesten Reisz Gábor Rossz versek című versét tekinthetik meg magyar nyelven, angol felirattal.

Még foglalhatóak ingyenes jegyek a következő oldalon: https://bio.se/bokning/cinemaId/2124/sessionId/4906

A járványügyi előírásoknak megfelelően a rendezvényen a 18 év felettiek érvényes Covid-19 oltottsági igazolással vehetnek részt, amit a belépés során ellenőriznünk kell.

Kérjük, hogy csak egészségesen jöjjenek a vetítésre!

A Visegrádi Filmnapok teljes programja:

December 3. 20.00 Rossz versek (rendezte: Reisz Gábor, Magyarország, 2018)

December 4. 18.00 Havel (rendezte: Slávek Horák, Csehország, 2020)

December 4. 20.00 Bizalmas ellenség/ Dôverný nepriateľ (rendezte: Karel Janák, Szlovákia, 2018)

December 5. 18.00 Öld meg és hagyd el a várost/ Zabij to i wyjedź z tego miasta (rendezte: Mariusz Wilczynski, Lengyelország, 2020)

További információ a filmekről: https://zita.se/visegrad-4

Kérjük, továbbítsa a meghívót barátainak, ismerőseinek is!

Szeretettel várjuk Önöket a V4 filmnapokon!

 
 
’56-65 kültéri fotókiállítás megnyitója és gyertyagyújtás
 
 
2021. október 22-én pénteken 18 órakor a stockholmi magyar nagykövetség épülete körül (Stockholm, Dag Hammarskjöld väg 10.) Mindenkit szeretettel várunk a kiállítás közös megtekintésére és közös emlékezésre!
 

 

Visegrádi Filmnapok minden csütörtökön a Cinemateket oldalán

Szeretettel hívjuk Önöket a Visegrádi Négyek csütörtöki online filmvetítéseire a Cinemateket oldalán 2021. október 14. és december 2. között!

A Visegrádi csoport magyar elnöksége keretében a svéd Filmintézettel együttműködve örömmel invitáljuk Önöket Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország filmklasszikusainak online vetítésére a Cinemateket oldalán! A díjnyertes filmklasszikusok különleges betekintést nyújtanak a régió filmtörténetébe.

Minden héten csütörtökön 10 órától egy-egy új film tekinthető meg a Cinemateket honlapján 24 órán keresztül. A filmek eredeti nyelven, angol felirattal lesznek elérhetőek.

A filmsorozat programja:

2021. október 14.:  Az én XX. Századom (Enyedi Ildikó, 1988, Magyarország)

2021. október 21.: Nap a hálóban (Slnko v sieti, Stefan Uher, 1963, Szlovákia)

2021. október 28.: Adelheid (Frantisek Vlacil, 1969, Csehország)

2021. november 4.. Egy nő a hajón (Andrzej Munk, 1963, Lengyelország)

2021. november 11.: Az ötödik pecsét (Fábri Zoltán, 1976, Magyarország)

2021. november 18.: Fussunk, jön! (Dusan Rapos, 1987, Szlovákia)

2021. november 25.: Szeszélyes nyár (Jiri Menzel, 1968, Csehország)

2021. december 2.: Eroica (Andrzej Munk, 1958, Lengyelország)

További információ:

https://www.filminstitutet.se/sv/se-och-samtala-om-film/cinemateket-stockholm/stromma-film/

https://www.facebook.com/cinemateket.se

Kövessék Önök is a Visegrádi országok filmjeit minden csütörtökön!

 

Orgonakoncert, 2021. október 15. 18h Sofiakyrkan

Szeretettel meghívjuk Önöket, családjukat, barátaikat, ismerőseiket Szabó Balázs orgonaművész stockholmi koncertjére, ahol a visegrádi országok (magyar, szlovák, cseh és lengyel) zeneszerzőinek csodás műveiből játszik 2021. október 15-én, pénteken, 18 órakor a södermalmi Sofia templomban (Sofiakyrkan).

A koncertet Magyarország stockholmi nagykövetsége a szlovák, a cseh és a lengyel nagykövetséggel közösen rendezi a Visegrádi Országok magyar elnöksége és a Visegrádi Együttműködés fennállásának 30 éves évfordulója alkalmából.

A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

 

Némafilm fesztivál - Kertész Mihály: A tolonc, 2021. október 11. szerda 18 óra

Egy kivételes kulturális programra szeretnénk felhívni a figyelmüket.

A stockholmi magyar nagykövetség is közreműködik az idei évben a svéd Filmintézet és a stockholmi EUNIC szervezésében 2021. október 8-14. között megrendezésre kerülő némafilm fesztiválban.

A Sounds of Silence filmfesztivál különlegessége, hogy a nézők élő zenével kísért némafilmeket tekinthetnek meg a Filmintézetben.

2021. október 11. szerda 18 órától Kertész Mihály: A tolonc című 1914-es film klasszikusához Darvas Kristóf magyar zongorista biztosítja a zenei aláfestést.

Az eseményekre jegyek vásárolhatók a svéd Filmintézet oldalán:

https://bio.se/bokning/cinemaId/5738/sessionId/1057

A fesztivál teljes programja elérhető itt:

https://www.filminstitutet.se/sv/se-och-samtala-om-film/cinemateket-stockholm/teman/?serieId=2443&cityId=1

Az október 11-én vetített Tolonc című filmről itt olvashatnak:

https://www.filminstitutet.se/sv/se-och-samtala-om-film/cinemateket-stockholm/filmer/?filmId=13233&cityId=1

Reméljük, hogy minél többen el tudnak jönni erre a különleges filmestre! Szeretettel várjuk Önöket!

 

"Immersion" utcai fotókiállítás - 2021. május 22.

2021. május 22-től újabb fotótárlattal folytatódik a stockholmi magyar nagykövetség körüli kültéri kiállítássorozatunk, a #HUStreetGalleryStockholm.

Várjuk Önöket 2021. május 22. és július 22. között

Helyszín: Stockholm, Dag Hammarskjöldväg 10.

 

Vegyenek részt nyereményjátékunk-ban ez alkalommal is!

Készítsenek fotót a kiállításon, osszák meg nyilvánosan az Instagramon vagy a Facebookon #HUStreetGalleryStockholm hashtaggel és nyerjenek tőlünk egy ajándékcsomagot!

Részletek: https://stockholm.mfa.gov.hu/page/hustreetgallerystockholm-insight-photo-challange

 

Bónusz: Ne felejtsék meglátogatni nagykövetségünk kerítéséről szemlélődő Kolodko mini-Nobel szobrot. #MeetNobelAtNobelgatan

https://stockholm.mfa.gov.hu/news/kolodko-mihaly-elso-miniszobra-stockholmban

https://www.youtube.com/watch?v=Gd2tFp4Cgyo

 

 

Online Magyar Filmnapok - 2021. április-május

A svéd Cinemateket nagykövetségünkkel és a Magyar Nemzeti Filmarchívummal együttműködésben 2021 áprilisában és májusában online magyar filmnapokat tart.

A következő három klasszikus film lesz megtekinthető magyar nyelven, angol felirattal a Cinemateket alábbi oldalán, a megadott napokon délelőtt 10 órától kezdve 24 órán keresztül:

  • 2021. április 15-én, a holokauszt magyar áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan: Jób lázadása (Gyöngyössy Imre-Kabay Barna)
  • 2021. április 29-én, a magyar film napjához kapcsolódóan: Szerelem (Makk Károly)
  • 2021. május 20-án, a magyar sport napjához kapcsolódóan: Régi idők focija (Sándor Pál)

https://www.filminstitutet.se/sv/se-och-samtala-om-film/cinemateket-stockholm/stromma-film/

 

 

Belső terek utcai fotókiállítás - 2021. március 15 - május 12.

2021. március 15-től újabb fotótárlattal folytatódik a stockholmi magyar nagykövetség körüli kültéri kiállítássorozatunk, a #HUStreetGalleryStockholm. A Magyarország 365 fotópályázat (2019) legnívósabb képei ismerős és kevésbé ismert lenyűgöző magyarországi belső terekbe engednek bepillantást.

Várjuk Önöket 2021. március 15. és május 12. között

Helyszín: Stockholm, Dag Hammarskjöldväg 10.

 

Vegyenek részt nyereményjátékunk-ban ez alkalommal is!

Készítsenek fotót a kiállításon, osszák meg nyilvánosan az Instagramon vagy a Facebookon #HUStreetGalleryStockholm hashtaggel és nyerjenek tőlünk egy ajándékcsomagot!

Részletek: https://stockholm.mfa.gov.hu/page/hustreetgallerystockholm-insight-photo-challange

 

Bónusz: Ne felejtsék meglátogatni nagykövetségünk kerítéséről szemlélődő Kolodko mini-Nobel szobrot. #MeetNobelAtNobelgatan

https://stockholm.mfa.gov.hu/news/kolodko-mihaly-elso-miniszobra-stockholmban

https://www.youtube.com/watch?v=Gd2tFp4Cgyo

 

Nemzeti Ünnepi Online Filmvetítés, 2021. március 13-16.

Tartsanak velünk idén is a március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából. A jelen helyzethez igazodva egy otthoni filmnézést ajánlunk mindenkinek.

Sára Sándor 80 huszár című filmjét nézhetik meg 2021. március 13. szombat 20 órától március 16. kedd 20 óráig magyar nyelven, angol felirattal.

A filmhez a linket és a jelszót az érdeklődőknek emailen küldjük el. Jelentkezésüket a HUFilmStockholm@mfa.gov.hu e-mailcímre várjuk 2021. március 12. péntek délig.

Kérjük terjesszék ezt a lehetőséget és hívják egy távoli közös filmnézésre barátaikat, ismerőseiket is.

 

Rajzpályázat - március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából

A svédországi magyar gyerekeket március 15-e alkalmából közös rajzolásra hívjuk! Bátorítsák a családjukban, környezetükben élő gyerekeket, hogy rajzoljanak március 15-e alkalmából, vagy küldjenek nekünk szöveges üzenetet. A rajzokat 2021. március 8-ig várjuk a mission.sto@mfa.gov.hu email címre vagy nagykövetségünk Facebook oldalán üzenetben.

A pályázatról szóló Facebook bejegyzésünk itt találják:

https://www.facebook.com/647930601929706/posts/3866869246702476/

A rajzokból készült összeállításunkat a Duna TV Öt kontinens c. műsora is bemutatja majd.

 

#HUStreetGalleryStockholm

A nagykövetség épülete körül megnyitott kültéri fotókiállításunk, Tél (365) címmel, amely egy csodálatos utazásra hívja Önöket a varázslatos, téli hangulatú Magyarországon. 

Megtekinthető: 2020. december 22. és 2021. február 22. között

Helyszín: Stockholm Dag Hammarskjöldväg 10.

 

Vegyenek részt a Tél (365) kiállításhoz kapcsolódó nyereményjátékunkban!

Készítsenek fotót rendhagyó téli utcagalériánkkal, osszák meg a képet nyilvánosan az Instagramon vagy a Facebookon #HUStreetGalleryStockholm hashtaggel és nyerjenek tőlünk egy ajándékcsomagot.

Játékszabályok: https://stockholm.mfa.gov.hu/news/hustreetgallerystockholm

 

#MeetNobelAtNobelgatan

Amennyiben felénk sétálnak, ne mulasszák el, hogy találkozzanak Alfred Nobellel a nagykövetség mellett található Nobel utcán.

Kolodko Mihály magyar-ukrán származású gerillaszobrásszal közös projektünk a magyar-svéd diplomáciai kapcsolatok 100. évéhez, illetve a Nobel-díjak kiosztásának 2021-ben esedékes 120. évfordulójához kapcsolódik. Ez a projekt nemcsak Alfred Nobelt, a svéd tudós szellemi örökségét, általa az emberiség javának szolgálatát ünnepli, hanem valamennyi Nobel-díjast szerte a világban, köztük a magyar származásúakat, vagy a hazánkhoz köthetőeket is, akikre nagyon büszkék vagyunk. A Magyarországon és Európa más országaiban oly népszerű Kolodko Mihálynak ez az első gerillaszobra Skandináviában.

Helyszín: Stockholm Dag Hammarskjöldväg 10.

 

V4 országok filmnapjai gyermeknek - 2020. december 28-30.

 

Magyar, lengyel, szlovák és cseh animációs rövidfilmek vetítése 2020. december 28. és 30. között, nem csak gyerekeknek! Magyar filmek: Maestro; Boxi/Téli örömök

Megtekinthető itt: https://v4kids.shortly.film/

 

„Webinárium a klímasemlegességről – a V4-ek és Svédország perspektívájából”, 2020. november 4.

 

 

Tartson velünk is a visegrádi országok és Svédország klímasemlegességi perspektívájáról szóló angol nyelvű online szemináriumon!

A magyar, lengyel, cseh, szlovák és svéd kormányzati szakértők a panelben. Hazánkat Dr. Botos Barbara klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár képviseli.

A rendezvényre a stockholm.emb.rsvp@msz.gov.pl e-mailcímen lehet regisztrálni.

Részletes információ és program: https://www.gov.pl/web/sweden/climate-neutrality-webinar

A program házigazdája Lengyelország stockholmi nagykövetsége, támogató partnerei Magyarország, Csehország és Szlovákia svédországi nagykövetségei.

 

 

„Utcaképek – 1956” kültéri képkiállítás 2020. október 21. – 2020. november 11.

 

 

Ha arra járnak, tekintsék meg a stockholmi Magyar Nagykövetség épülete körül elhelyezett „Utcaképek 1956” című fotókiállítást, mely az 1956-os forradalom drámai pillanatait idézi fel, egyebek mellett Anders Engman, Vagn Hansen és Russel Melchers felvételeivel, valamint svéd sajtóarchívumokon, és a Magyar Nemzeti Múzeum archív képein keresztül.

A kiállítás 2020. november 11-ig tekinthető meg. A képeket október 23-án, november 3-án és november 10-én este mécsesekkel világítjuk meg.

 

 

Nemzeti ünnepi filmvetítés a stockholmi Zita Moziban, 2020. október 19.

 

 

Magyarország stockholmi nagykövetsége október 23-i nemzeti ünnepünk alkalmából bemutatja Bergendy Péter „Trezor” (2018) című filmjét 2020. október 19-én, 20:15-kor a Zita Folkets Bio-ban (cím: Birger Jarlsgatan 37, 111 45 Stockholm).

A belépés díjtalan, azonban regisztrációhoz kötött: https://bio.se/bokning/cinemaId/2124/sessionId/647

A járványügyi óvintézkedésekkel összhangban a résztvevők száma 50 főben korlátozott. (Felhívjuk figyelmét, hogy a Bio Zita weboldalán látható elérhető jegyek száma – a mozi technikai problémája miatt – hibásan szerepel. Összesen legfeljebb 50 jegy vár regisztrációra. Kérjük, ha regisztrált, de mégsem tud eljönni, jelezze nekünk a mission.sto@mfa.gov.hu címen.)

A filmet eredeti nyelven, angol ferirattal vetítik: https://zita.se/trezor

 

Online koncert a stockholmi Early Music Fesztivál keretében, 2020. szeptember 8.

 

 

Kövesse lifestreamen 2020. szeptember 8-án 20 órától a stockholmi Régi Zene Fesztivál nyitókoncertjét a csodálatos Csalog Benedek szólójátékával!

Jegyeket a lifestream-re az alábbi linken tud váltani:

https://www.tickettailor.com/events/stockholmearlymusicfestival/416024

A koncert a stockholmi magyar nagykövetséggel együttműködésben valósul meg.

További információ: https://www.semf.se/semf-2020/event/1949

 

 

Online filmvetítés a Nemzeti Összetartozás napja alkalmából

 

 

Nézzük meg együtt Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból c. filmjét!

Ha szeretne részt venni, kérjük küldjön nekünk privát üzenetet a Facebookon (email címének megküldésével) vagy emailt az alábbi címre: egyutt_svedorszag@mfa.gov.hu

Válaszul elküldjük Önnek a film megtekintéséhez szükséges linket és jelszót, ahol megnézhetik a filmet magyar nyelven angol, francia, román vagy cseh felirattal.

 

Gyereknapi online programajánló

 

 

13 magyar bábszínház országos gyereknapi műsora május 31-én online:

http://ciroka.hu/

Időutazós kaland és nyomozós játék a dualizmus időszakából a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján!

https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/oseink-hagyateka-mit-rejt-kincseslada

Arany János Toldi-trilógiájának és a magyar lovagkornak állít emléket Gémes József Daliás idők című animációs filmje (angol felirattal is):

https://vimeo.com/379043548

Magyar versek, mesék, énekek, többek között Gryllus Vilmos, Szalóki Ági, Rutkai Bori és Halász Judit dalai:

https://mese.tv/

Jankovics Marcell csodás magyar népmeséi most angolul is!

http://talesinenglish.weebly.com/hungarian-folk-tales.html

Magyar mondókák angol köntösben:

https://angolkalauz.hu/wp-content/uploads/2016/01/magyar-angol-mondokagyujtemeny.pdf

Gyerekfilmek gyűjteménye, egy részük angol felirattal:

https://www.kecskemetfilm.hu/filmek

588 magyar gyerekkönyv online:

http://mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesuj.phtml?tip=temak&fotema=human

Bartos Erika maga olvassa fel népszerű gyerekmeséit:

https://www.bartoserika.hu/aktualis/felolvasott-mesek

A Mesebolt Bábszínház előadásai közt Pettsonnal és Findusszal is találkozhatsz!

https://www.youtube.com/channel/UCsUsspFlgBrH9LDLdBxyDvA

 A marosvásárhelyi Ariel ifjúsági és Gyermekszínház You Tube csatornáján számos színházi gyerekelőadás közül válogathatsz:

https://www.youtube.com/channel/UCLnLcwS5RKXLdQXlDpOyecw

A székesfehérvári Vörösmarty Színház előadói a Meseszínház keretében mesélnek:

https://www.vorosmartyszinhaz.hu/hirek/1599-meseszinhaz-elmeny-otthon

 

Online filmajánló

 

 

Nézzék meg Gigor Attila rendezésében A nyomozó című magyar-svéd krimit.

Megtekinthető itt magyar hanggal, angol felirattal.

Jó szórakozást kívánunk hozzá!

 

Online irodalmi ajánló

 

 

Idén június 3-7. közt online formában kerül megrendezésre a Margó Irodalmi Fesztivál!

http://www.margofeszt.hu/hu/cikkek/margo-junius-3-7

 

Mikszáth Kálmán 100 éve, 1920. május 28-án hunyt el, rá emlékezve ajánljuk két regényének megfilmesített változatát:

A láthatatlan köntös (Radványi Géza filmje az első, részben színes technikával készült film 1941-ből):

https://www.youtube.com/watch?v=f1_ufDbpVHo&feature=youtu.be

Szent Péter esernyője (1958-as adaptáció):

https://vimeo.com/398519179

 

Versrajongók itt követhetik népszerű magyar költők és színészek játékos irodalmi vetélkedőműsorát:

https://www.facebook.com/lyukasoraklub/

 

Virtuálisan bejárható a Petőfi Irodalmi Múzeum Szabó Magda- és Arany János-kiállítása! Akár Abigélnek is hagyhatunk üzenetet!

https://szabomagda.pim.hu/?_ga=1.245528006.379774422.1577802321

https://aranyjanos.pim.hu/?_ga=1.82383188.379774422.1577802321

 

A Pimmédia oldalán klasszikus és kortárs műveket hallgathatunk meg az írók saját előadásában, sokak mellett Babits, Karinthy, Pilinszky, Nemes Nagy Ágnes, Kertész Imre vagy éppen Szabó T. Anna hangján:

https://pim.hu/hu/pim-media

 

Érdemes követni a Várkert Bazár élő irodalmi est közvetítéseit és ajánlóit:

https://www.facebook.com/varkertirodalom/

 

25 éve, május 19-én hunyt el Páskándi Géza erdélyi magyar író, akinek műveiben böngészhetünk a Digitális Irodalmi Akadémián:

https://pim.hu/hu/dia/dia-tagjai/paskandi-geza

 

A Rádóarchívumban olyan klasszikusok érhetők el hangoskönyvként, mint A kőszívű ember fiai, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk vagy a Mesék Mátyás királyról:

https://archivum.mtva.hu/radio/

 

A magyar irodalom színe-java számos nyelven, köztük svédül is olvasható, hallgatható:

https://www.babelmatrix.org/

 

Aki pedig megmaradna a klasszikus könyvtári böngészésnél, ne hagyja ki az Országos Széchényi Könyvtár elektronikusan elérhetővé tett hatalmas gyűjteményét:

http://mek.oszk.hu/index.phtml?mobil_belep=OK

 

Zene füleidnek!

 

Karanténbalett és karanténopera előadások a Magyar Állami Operaház Youtube csatornáján minden szombat és vasárnap este

https://www.youtube.com/user/magyaroperahaz/featured

 

Virtuózok koncert hétfő esténként 19 órától

https://www.facebook.com/watch/?v=359651151877494

 

Zeneakadémiai koncertközvetítések minden szerdán, pénteken és vasárnap 19.30-tól

https://zeneakademia.hu/multimedia/koncertkozvetitesek-120737

 

Hangoskönyvek, hangjátékok és komolyzenei felvételek széles tára a Rádióarchívumból

https://archivum.mtva.hu/radio

 

Online koncertfelvételek az MTVA Bartók Rádió és a zenekar saját archívumából

https://www.concertobudapest.hu/v/i-concertonline

 

Karanténestek hétköznap 19.45-től és kakaókoncertek gyerekeknek vasárnap 10 órától a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában

https://bfz.hu/hu/media/karantenestek/

 

A Pannon Filharmonikusok koncertgyűjteménye

https://www.youtube.com/user/pannonphilharmonic/videos

 

Koncertfelvételek és digitális irodalom a Művészetek Palotája médiatárából

https://www.mupa.hu/rolunk/hirek/szuletesnapi-ajandek-a-15-eves-mupatol-a-regisztracio-nelkul-elerheto-teljes-mediatarunk-20200313

 

Online kiállítások otthonról

 

 

Tematikus séták a Szépművészeti Múzeum oldalán. Nevezhetsz a Legyél Te is műalkotás játékba!

https://www.szepmuveszeti.hu/utvonaltippek/

https://www.szepmuveszeti.hu/legyel-te-is-mualkotas/

 

A Magyar Nemzeti Galériában is tehetünk tematikus túrákat, megtekinthető a Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás, valamint elérhető a Remekművek az oktatásban című oldal, amely tíz híres magyar festményt elemez részletesen egy-egy interaktív bemutató során.

https://mng.hu/utvonaltippek/

https://virtualiskiallitas.mng.hu/home

https://remekmuvek.mng.hu/hu

 

Kortárs művészeti kiállítások a Műcsarnokban

http://www.mucsarnok.hu/mucsarnok/virtualis_setak.php

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Nonstop Nemzeti Múzeum projektje keretében az állandó kiállításaik (a Seuso-kincs kivételével) online bejárhatóak.

https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/nonstop-nemzeti-muzeum

 

A Néprajzi Múzeum online gyűjteményében megtekinthetőek fényképek, diapozitívok, rajzok, kéziratok, hanganyagok és műtárgyak.

http://gyujtemeny.neprajz.hu/neprajz.start.php

 

Ludwig Múzeum otthonról

https://www.ludwigmuseum.hu/muzeum-otthonrol

 

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ online, a 2013-as megnyitása óta megrendezett összes kiállítás archívumaival

https://capacenter.hu/capa-kozpont-online/

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum Szabó Magda- és Arany János-kiállításai bejárhatóak virtuálisan

https://szabomagda.pim.hu/?_ga=1.245528006.379774422.1577802321

https://aranyjanos.pim.hu/?_ga=1.82383188.379774422.1577802321

 

Online filmvetítés a Magyar Film napja alkalmából!

 

 

Valódi filmvásznon, moziszékekben ülve terveztük levetíteni Szász Attila Örök tél című filmjét a Magyar Film napján, most azonban 2020. április 30-ig megnézheti otthonról, a kanapén ülve is.

Ehhez csak annyit kell tennie, hogy küljde el jelentkezését a HungarianFilmDays2020@mfa.gov.hu címre, amire válaszul elküldjük Önnek e-mailben a film linkjét és a jelszót a hozzáféréshez.

Jó szórakozást a filmhez!

 

Húsvétra hangolódás, ünneplés otthon

 

 

Húsvéti kézműves foglalkozások, zenei tartalmak, többek között Csík János és a Mezzo, a Muzsikás Együttes és a Kolompos Együttes felvétele a Várkert Bazár online programjában www.varkertbazar.hu

 

A MÜPA ünnepi műsora koncertekkel és irodalmi estekkel húsvétra és a költészet napjára (Csukás István 80, Örkény Színház előadása, magyar versek Palya Bea, Kaláka, Sebő együttes előadásában) https://www.mupa.hu/

 

Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásai https://mnte.hu/videok/

 

Nagyheti és húsvéti élő liturgiaközvetítések magyar nyelven https://www.magyarkurir.hu/hirek/hol-es-mikor-kovetheto-elo-szentmise-kozvetites-osszegyujtottuk-lehetosegeket

 

Ünnepi Istentiszteletek online Magyarországról, a Kárpát-medencéből és a diaszpóra gyülekezetektől https://reformatus.hu/mediumok/online-kozvetitesek/

 

A Budapesti Fesztiválzenekar online kamarakoncertjei https://www.bfz.hu/hu/

 

A kecskeméti Ciróka Bábszínház gyerekelőadásai heti három alkalommal https://www.youtube.com/channel/UCmhpw-P_KBhk_7O--QEeeEw

 

Az MTVA Mozgóképarchívuma az elmúlt 60 év legnépszerűbb magyar filmjeivel, meséivel https://archivum.mtva.hu/m3/open

 

 

***

 

Programjainkról további információkat talál nagykövetségünk Facebook-oldalán

 

 

***

 

A stockholmi Magyar Ház programjai

A Svédországi Magyarok Országos Szövetségének (SMOSZ)  programjait megtalálja a stockholmi Magyar Ház honlapján és Facebook-oldalukon

A Magyar Ház címe: Lövåsvägen 12, 167 33 Bromma

 

 

 

Az UHU - Stockholmi Magyar Családi kör programjai

Kövesse Facebook oldalukat, hogy ne maradjon le egyetlen programról sem.

 

 

A Stockholmban működő Peregrinus Klub programjai

A Stockholmban működő tudományos és érdekes előadásokat szervező Peregrinus Klub általában havonta egyszer találkozik. A Peregrinus klub önszerveződő csoport. Amennyiben a Klub tagja szeretne lenni zárt Facebook-csoportjukhoz itt kérheti csatlakozását.

 

 

A BeKa Magyar Színház programjai

A BeKa Magyar Színház részletes programjait megtalálják a színház honlapján és Facebook-oldalán

 

 

A göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör programjai

Ha szeretne értesülni a göteborgi Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Kör programjairól, látogasson el weboldalukra: www.korosi.se vagy keresse Facebook csoportjukat