#MeetNobelAtNobelgatan: Kolodko Mihály első miniszobra Stockholmban

 

A Budapesten alkotó, Banksy által inspirált ukrán-magyar származású gerillaművész, Kolodko Mihály elhelyezte a stockholmi Nobelgatanon, a magyar nagykövetség épületének kerítésén az első skandináviai miniszobrát, Alfred Nobelt. A szoborprojekt a magyar-svéd diplomáciai kapcsolatok 100. évéhez illetve a Nobel-díjak kiosztásának 2021-ben esedékes 120. évfordulójához kapcsolódóan a magyar nagykövetség kezdeményezésére, a nagykövetség és a művész együttműködésében valósult meg.

 

 

Stockholmban a nagykövetség szomszédságában van Nobel park, Nobel utca és immár miniatűr Nobel szobor is, a tudós nevét viselő utcában. Kolodko Mihály szoboralkotása nem csak Nobelt, a svéd tudós szellemi örökségét, általa az emberiség javának szolgálatát ünnepli, hanem világszerte valamennyi Nobel-díjast, köztük azokat is, akikre mi magyarok különösen büszkék vagyunk, a magyar származású, vagy hazánkhoz köthető díjazottakat.

 

 

Kolodko Mihály miniszobrait sok művészetkedvelő kereste fel többek között Ungváron, Budapesten, Münchenben, Rijekában vagy Princetonban, és most már Stockholmban is lehetőséget kapnak erre. A Nobel-miniszobor játékra hívja a fiatal és idősebb stockholmiakat és a városba látogatókat, talán újabb szerethető látványossággal gazdagítva a stockholmi útikalauzokat.

 

 

Jöjjenek el és látogassák meg Alfred Nobelt a Nobel utcában. Ossza meg fotóját a miniszoborral az Instagramon vagy Facebookon. Ajánlott #-ek: #MeetNobelAtNobelgatan, #NobelAtNobelgatan. #NobelatNobelgatan, #StockholmNobelMini, #KolodkoNobel vagy #guerrillaNobel

A projektről továbbiakat talál a nagykövetség Facebook és Instagram oldalán!

 

 

Kolodko Mihály Magyarországon dolgozó szobrászművész. 1978-ban, Ungváron született és a Lemberg-i Művészeti Akadémia monumentális szobrászat szakán diplomázott 2002-ben. Számos nagy formátumú alkotást követően 2010-ben kezdett miniatűr városi szobrokkal kísérletezni hamarosan egyfajta kultuszt teremtve a nagyvárosi közönségnél. Művészi otthonaiban, Ungváron és Budapesten is interaktív térképpel támogatott mozgalom indult a Kolodko-gerillaszobrok felfedezésére. Kolodko sokak számára hozta közelebb a kortárs szobrokat, amikor meglepő alakban ötvözte a street art gyorsaságát és merészségét, a gerillatechnikát és a szobrászatot. Témaválasztása rendkívül széles, a történelmi és fikciós szereplőktől a művészek és tudósok megformálásán át akár monumentális holokauszt-emlékművekig terjed. Ami közös bennük, egy űr megtalálása és kitöltése. Kolodko azt mutatja meg nekünk, hogy a monumentális ötletek apró formába is önthetők. További információk: https://kolodkoart.com/