Magyarország stockholmi Nagykövetségén is megemlékeztünk a magyar honvédelem napjáról, ami egyben a kiküldetésük végéhez közeledő katonai attasénk és helyettes katonai attasénk búcsúztatója is volt 2018. május 21-én.

Az 1848-49-es magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére, 1992 óta május 21-én ünnepeljük a Magyar Honvédelem Napját.

A magyar-svéd kétoldalú kapcsolatoknak fontos eleme a biztonságpolitikai és katonai együttműködés. Ugyan Svédország nem NATO tagállam, de a NATO partnereként osztja a szövetség célkitűzéseit és az azonos biztonságpolitikai kihívások okán szorosan együttműködik a NATO tagállamokkal. Az Európai Unió keretében a közös kül-, biztonság- és védelempolitika kialakítása a tagállamok egyhangúságán alapuló politika, ami szoros egyeztetéseket követel multilaterális és bilaterális keretekben is. A magyar-svéd kétoldalú katonai együttműködésnek fontos pillére, hogy Magyarország is a Svédországban gyártott Gripen harcászati repülőgépcsalád tagja. Ennek keretében honvédségeink és légierőink között folyamatos és intenzív együttműködés van.

A Magyar Honvédelem Napjáról a stockholmi nagykövetségen a nagykövet és a katonai attasé által adott fogadás keretében emlékeztünk, ahol vendégeink voltak a Svéd Védelmi Erők képviselői, a Svédországba akkreditált katonai attasék, a biztonság- és védelempolitikai együttműködésben fontos partnereink. A honvédelmi napi rendezvényen elbúcsúztattuk kiváló kollégáinkat, a nagykövetség katonai attaséját, Kilián Nándor dandártábornokot és helyettes katonai attaséját, Molnár Péter őrnagyot, akiknek svédországi megbízatása lejárt. Több éves svédországi munkájuk során kiválóan erősítették a magyar-svéd katonai kapcsolatokat, teljesítményükkel jelentősen hozzájárultak a két ország szoros együttműködéséhez.