Bejgli,
ahogyan Magyarország Stockholmi Nagykövetségének szakácsa készíti
Hozzávalók:
500 gr liszt
200 gr margarin
50 gr porcukor
10 gr élesztő
150 gr tej
20 gr tojássárga
1 csipet só
A lisztet a margarinnal és a porcukorral jól elmorzsoljuk.
A tejet nem futtatjuk fel, hanem benne az élesztőt elkeverjük a tojássárgájával, ezt hozzáöntjük a lisztes masszához, összegyúrjuk. A tészta masszát négy felé osztjuk és hűtőben, vagy hideg helyen pihentetjük.
HASZNOS TIPP: Semennyi lisztet nem rakunk utána és nem gyúrjuk agyon.
Hozzávalók a töltelékhez:
(az adag 2 rúd bejglihez elég)
MÁKOSHOZ
270 gr őrölt mák
110 gr kristálycukor
25 gr méz
5 gr őrült fahéj
80 gr tej
1 db citrom
1 narancs
csipet őrölt szerecsendió
2 ek baracklekvár
DIÓSHOZ
270 gr darált dió
110 gr kristálycukor
25 gr méz
80 gr tej
2 db citrom
3 ek baracklekvár
Mindkét esetben felfuttatjuk a tejet a kristálycukorral és mézzel, majd leforrázzuk vele a mákot/diót, majd elkeverjük a többi hozzávalóval.
Egy bejglihez az ilyen módon elkészült töltelékből 200 gr szükséges, kiadagoljuk a masszákat és teljesen kihűtjük.
Kinyújtjuk a kiadagolt tésztákat. Szintén kinyújtjuk a kiadagolt töltelékeket, de kicsit kisebbre, mint a tészta. Egymásra helyezzük.
HASZNOS TIPP: nyújtsuk két fólia között.
Visszahajtjuk a tészták két hosszanti szélét 1-1 cm-t majd szorosan feltekerjük. Az így elkészült rudakat tojássárgájával lekenjük.
HASZNOS TIPP: a tojássárgával lekent rudakat a hűtőbe tesszük és megvárjuk míg teljesen megszárad a máz.
Utána ismét lekenjük tojássárgával, ismét hűtőbe tesszük és újból megvárjuk míg teljesen megszárad a máz.
Végül lekenjük a tojásfehérjével és megvárjuk, míg szobahőmérsékleten kiszárad a máz teljesen.
Sütés előtt jól megszúrkáljuk fentről és oldalról is teljesen talpig.
200 fokos sütőben (NEM LÉGKEVERÉSES ÜZEMMÓDBAN) 10 percig sütjük, utána 190 fokon 10-15 percig sütjük tovább. Sütőtől függően, mikor már márványos világosbarnás, akkor van készen.
HASZNOS TIPP: tároláshoz hűtsük ki a rudakat teljesen, majd mikor már hideg csomagoljuk szorosan folpackba, ilyen módon két hétig hűvös száraz helyen megőrzi frissességét.