Bejgli,

ahogyan Magyarország Stockholmi Nagykövetségének szakácsa készíti

 

Hozzávalók:

500 gr liszt

200 gr margarin

50 gr porcukor

10 gr élesztő

150 gr tej

20 gr tojássárga

1 csipet só

 

A lisztet a margarinnal és a porcukorral jól elmorzsoljuk.

A tejet nem futtatjuk fel, hanem benne az élesztőt elkeverjük a tojássárgájával, ezt hozzáöntjük a lisztes masszához, összegyúrjuk. A tészta masszát négy felé osztjuk és hűtőben, vagy hideg helyen pihentetjük.

 

HASZNOS TIPP: Semennyi lisztet nem rakunk utána és nem gyúrjuk agyon.

 

Hozzávalók a töltelékhez:

(az adag 2 rúd bejglihez elég)

 

MÁKOSHOZ

270 gr őrölt mák

110 gr kristálycukor

25 gr méz

5 gr őrült fahéj

80 gr tej

1 db citrom

1 narancs

csipet őrölt szerecsendió

2 ek baracklekvár

 

DIÓSHOZ

270 gr darált dió

110 gr kristálycukor

25 gr méz

80 gr tej

2 db citrom

3 ek baracklekvár

 

Mindkét esetben felfuttatjuk a tejet a kristálycukorral és mézzel, majd leforrázzuk vele a mákot/diót, majd elkeverjük a többi hozzávalóval.

Egy bejglihez az ilyen módon elkészült töltelékből 200 gr szükséges, kiadagoljuk a masszákat és teljesen kihűtjük.

Kinyújtjuk a kiadagolt tésztákat. Szintén kinyújtjuk a kiadagolt töltelékeket, de kicsit kisebbre, mint a tészta. Egymásra helyezzük.

 

HASZNOS TIPP: nyújtsuk két fólia között.

 

Visszahajtjuk a tészták két hosszanti szélét 1-1 cm-t majd szorosan feltekerjük. Az így elkészült rudakat tojássárgájával lekenjük.

 

HASZNOS TIPP: a tojássárgával lekent rudakat a hűtőbe tesszük és megvárjuk míg teljesen megszárad a máz.

Utána ismét lekenjük tojássárgával, ismét hűtőbe tesszük és újból megvárjuk míg teljesen megszárad a máz.

Végül lekenjük a tojásfehérjével és megvárjuk, míg szobahőmérsékleten kiszárad a máz teljesen.

 

Sütés előtt jól megszúrkáljuk fentről és oldalról is teljesen talpig.

200 fokos sütőben (NEM LÉGKEVERÉSES ÜZEMMÓDBAN) 10 percig sütjük, utána 190 fokon 10-15 percig sütjük tovább. Sütőtől függően, mikor már márványos világosbarnás, akkor van készen.

 

HASZNOS TIPP: tároláshoz hűtsük ki a rudakat teljesen, majd mikor már hideg csomagoljuk szorosan folpackba, ilyen módon két hétig hűvös száraz helyen megőrzi frissességét.