Családi állapot igazolás igényléséhez időpontot az online időpontfoglaló rendszeren keresztül kell foglalni https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/ !

Fontos, hogy időpontfoglalás előtt olvassa el az alábbi tájékoztatót.

1. Általános tudnivalók

 

Hol kérhetek családi állapot igazolás kiállítását?

Családi állapot igazolás kiállítását Magyarországon bármely kormányablakban, külföldön pedig Magyarország külképviseleteinek konzuli irodáiban igényelhet.

 

Ki, mit és mikor igényelhet?

Családi állapot igazolás kiállítását magyar állampolgár bármikor igényelhet. A Konzuli Irodánkban kétfajta igazolás kiállítását kérheti:

 

 • hatósági bizonyítvány: Magyarországról megrendelt igazolás, melyet magyar nyelven állítanak ki. Angol nyelvű fordítás a Konzuli Irodában, a kérelem benyújtásakor igényelhető hozzá;
   
 • kivonat a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból: egy egyszerű formátumú igazolás, amelyet a konzul állít ki. Ez a tanúsítvány kétnyelvű, magyarul és angolul tartalmazza a kérelmező személyes adatait és családi állapotát is.

 

Mennyi időbe telik az igazolás kiállítása?

A konzul által kiállított családi állapot igazolást legtöbbször helyben, azonnal kézhez kapja a kérelmező. Figyelem! A Magyarországról rendelt hatósági bizonyítvány kézbesítése több hónapot is igénybe vehet. Tapasztalataink szerint a külföldi hatóságok el szokták fogadni a konzul által kiállított igazolást, azonban kérjük ezt minden esetben a felhasználás helye szerinti hatóságnál érdeklődje meg előre.

 

2. A kérelem benyújtása

A kérelmet előzetes online időpontfoglalással személyesen, vagy postai úton keresztül lehet benyújtani. Az online időpontfoglalást itt éri el: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/.

 

 A kérelem postai benyújtásának feltételeit megtalálhatja a holnapon a Nyomtatványok beküldése postán menüpontban.

 

3. A kérelem kötelező mellékletei

 • Előre kitöltött és aláírt kérelem nyomtatvány innen tölthető le.;
 • érvényes magyar, vagy külföldi hatóság által kiállított személyazonosításra alkalmas okmány (útlevél, személyi igazolvány, vezetői engedély);
 • magyar lakcímkártya (amennyiben rendelkezésre áll).
   

3. Az eljárás díja és befizetése

 

A konzul által kiállított családi állapot igazolásért egyéb konzuli tanúsítvány díjat, a Magyarországról rendelt hatósági bizonyítvány kiállításáért konzuli közreműködési díjat,  valamint szükség szerint fordítási díjat kell fizetni, amely a honlapon a "Konzuli díjakmenüpontban található díjtáblázat szerint fizetendő.

 

Az eljárási díjak befizetésének módjai:

 • személyes ügyintézés során kártyás fizetéssel a Konzuli Irodában;
 • postai ügyintézés esetén, valamint amennyiben a kártyás fizetésre valamilyen okból kifolyólag nincs lehetőség átutalással, a Nagykövetség Handelsbanken-nél vezetett folyószámlájára (BANKGIRO 314-889).

 

Kérjük, előre soha ne utaljon! Utalás esetén a Konzuli Iroda munkatársaival minden esetben előre egyeztessen!

 

Fontos, hogy átutaláskor a megjegyzés rovatba, tüntesse fel a kérelmező nevét, hogy tudjuk kitől jött az utalás. Kérjük, átutaláskor pontos összeget fizessen.