Erkölcsi bizonyítvány igényléshez időpontot az online időpontfoglaló rendszeren keresztül kell foglalni https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/ !

Fontos, hogy időpontfoglalás előtt olvassa el az alábbi tájékoztatót.

 

1. Általános tudnivalók

 

Hol kérhetem erkölcsi bizonyítvány kiállítását?

Hatósági erkölcsi bizonyítványt Magyarországon bármely kormányablakban, a bűnügyi nyilvántartó szerv ügyfélszolgálatán (1097 Budapest, Vaskapu utca 30/A.), külföldön pedig Magyarország külképviseleteinek konzuli irodáiban igényelhet. Lehetőség van továbbá online igénylésre, a "Webes ügysegéden" -en keresztül, ehhez azonban aktív ügyfélkapu regisztrációra van szükség. Fontos, a Magyarországon, valamint online igényelt erkölcsi bizonyítványok kézbesítését kizárólag magyarországi lakcímre kérheti,

 

Ki, mit és mikor igényelhet?

Magyar erkölcsi hatósági bizonyítvány kiállítását állampolgárságtól függetlenül bárki kérheti.  A Konzuli Irodánkban benyújtott kérelmek esetében a bűnügyi nyilvántartó szerv alapvetően elektronikus közokiratként küldi meg Konzuli Irodánknak az igényelt bizonyítványt, amelyről hiteles másolatot készít a konzul (aláírásával és pecséttel hitelesíti). A kérelem benyújtásakor nyilatkozni kell arról, hogy az eredeti, papír alapon kiállított erkölcsi bizonyítvány postázását szeretné-e kérni Magyarországról, vagy megfelel Önnek a konzul által hitelesített példány is. Tapasztalataink szerint a külföldi hatóságok el szokták fogadni a konzul által hitelesített másolatot, azonban kérjük ezt minden esetben a felhasználás helye szerinti hatóságnál érdeklődje meg előre.

 

Az erkölcsi bizonyítványt kizárólag magyar nyelven állítják ki. Amennyiben kéri annak angol nyelvű fordítását, kérjük, ezt a kérelem benyújtásakor jelezze. Ebben az esetben a fordításért külön konzuli díjat kell fizetnie.

 

Mennyi időbe telik az erkölcsi bizonyítvány kiállítása?

A kérelem benyújtásától számítva általában 1 héten belül kiállítják a bizonyítványt, amelyet személyesen vehet át, vagy kérheti annak postázását Svédországban található lakcímre. Amennyiben az eredeti, papír alapú bizonyítványt Magyarországról kéri postázni, az eljárás 1-2 hónapot is igénybe vehet.

 

2. A kérelem benyújtása

A kérelmet előzetes online időpontfoglalással személyesen, vagy postai úton keresztül lehet benyújtani. Az online időpontfoglalást itt éri el: https://konzinfoidopont.mfa.gov.hu/.

 

 A kérelem postai benyújtásának feltételeit megtalálhatja a holnapon a Nyomtatványok beküldése postán menüpontban.

 

3. A kérelem kötelező mellékletei

 

  • előre kitöltött és aláírt kérelem nyomtatvány innen tölthető le.;
  • érvényes magyar, vagy külföldi hatóság által kiállított személyazonosításra alkalmas okmány (útlevél, személyi igazolvány, vezetői engedély);
  • magyar lakcímkártya (amennyiben rendelkezésre áll).

 

Kitöltési segédlet:

 

Az adatlapon szereplő információval ellentétben a külföldön benyújtott kérelem esetén az adatlap sokszorosítható.

 

  • a nyomtatvány 8. pontjához (Tartózkodási hely) a Svédországon belüli címét írja be;
  • a II. pontban a kézbesítést csak akkor töltse ki, ha magyarországi címre kéri az erkölcsi bizonyítványt – ha a kézbesítést Svédországba kéri, akkor ezt a részt hagyja üresen;
  • ha az erkölcsi bizonyítványt Svédországban szeretné felhasználni, akkor a III. pontban válassza a „nem” lehetőséget, a IV. pontot pedig hagyja üresen.

 

4. Az eljárás díja és befizetése


Az erkölcsi bizonyítvány kiállításának díja konzuli közreműködési díjból, másolathitelesítési díjból és amennyiben angol nyelvű fordítással kéri, fordítási díjból áll, amely a honlapon a "Konzuli díjakmenüpontban található díjtáblázat szerint fizetendő.

 

Az eljárási díjak befizetésének módjai:

  • személyes ügyintézés során kártyás fizetéssel a Konzuli Irodában;
  • postai ügyintézés esetén, valamint amennyiben a kártyás fizetésre valamilyen okból kifolyólag nincs lehetőség átutalással, a Nagykövetség Handelsbanken-nél vezetett folyószámlájára (BANKGIRO 314-889).

 

Kérjük, előre soha ne utaljon! Utalás esetén a Konzuli Iroda munkatársaival minden esetben előre egyeztessen!

 

Fontos, hogy átutaláskor a megjegyzés rovatba, tüntesse fel a kérelmező nevét, hogy tudjuk kitől jött az utalás. Kérjük, átutaláskor pontos összeget fizessen.