Farsangi, vagy szalagos fánk - ki hogy szereti
Hozzávalók:
500 gr liszt
55 gr kristálycukor
2-3 csipet fahéj
1-2 csipet só
3 db tojás sárgája
240 ml tej
23 gr élesztő
45 gr vaj
1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral.
Az összes lisztet, tojások sárgáját, maradék tejet, csipet sóval és a langyos tejben felfuttatott élesztővel dagasztógéppel eldolgozzuk. A végén hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is. Az így kapott tésztát langyos helyen 45 percig kelesztjük. Majd a tésztát lisztes deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk 6 cm átmérőjű körökre és egy konyharuhával letakarva újabb 65-70 percig kelesztjük tovább. Ebből a mennyiségből kb 15 db fánk lesz.
Sütés előtt mindegyik kör közepébe hüvelykujjal egy kis mélyedést csinálunk. Magas falú edényben, hogy a fánkok ne érjenek le az edény aljára, bőséges olajban kisütjük, úgy, hogy először fedő alatt kb 2 percig a lyukas oldalukkal lefelé legyenek a korongok, majd a másik oldalukat újabb két percig, de azt már fedő nélkül. Az olaj ne legyen több, mint 165-170 C fokos.
Ha kész, baracklekvárral megkenjük, porcukorral meghintjük és jóízűen elfogyasztjuk.